Deze zoektips maken het zoeken met Google sneller en efficiënter, van ieder onderdeel is een aparte box met toelichtingen en voorbeelden.
► Exact zoeken: Dubbele aanhalingstekens
Zet twee of meer woorden tussen dubbele aanhalingstekens om naar de exacte woordvolgorde te zoeken.
► Verklein zoekresultaten 1: Weglatingsstreepje
Zet een streepje voor een zoekterm om websites waarin dit woord voorkomt weg te laten.
► Verklein zoekresultaten 2: Bestandstype
Voeg filetype: of ext: + afkorting van een bestandstype toe om te zoeken naar specifieke documenten.
► Verklein zoekresultaten 3: Periode
Via de optie 'Tools' kan aangegeven worden hoe oud de informatie mag zijn.
► Verklein zoekresultaten 4: Woord voor woord
Via de optie 'Tools' kan aangegeven worden dat alleen gezocht wordt op de exacte zoekterm(en).
► Vergroot zoekresultaten: OR
Zet tussen woorden OR (met hoofdletters) of | (pipe, rechtopstaand streepje) om naar twee of meer woorden tegelijk te zoeken
► Zoeken binnen een website: site:
Voeg site: + weblink toe om binnen een website te zoeken.
Kijk voor meer zoektips op Google Support: Zoekoperatoren.
Zet woorden die bij elkaar horen, bijvoorbeeld een voor- en achternaam of de titel van een publicatie tussen dubbele aanhalingstekens (geen enkele!). Google laat nu alleen de websites zien waar deze woorden in deze volgorde staan.
Voorbeeld 1 Zoek informatie over de TV-serie Game of Thrones.
Wanneer een enkel woord tussen dubbele aanhalingstekens wordt gezet laat Google alleen websites waarin de exacte speling van dit woord voorkomt. Zonder dubbele aanhalingstekens worden ook woorden getoond die hier op lijken, bijvoorbeeld de meervoudsvorm.
Voorbeeld 2 Zoek informatie over concertkaart
► Bij de eerste zoekactie worden ook resultaten getoond van vergelijkbare woorden die vaker voorkomen zoals concertkaarten en concertkaartjes. De tweede zoekactie laat alleen de resultaten naar het exacte woord zien.
► Met dubbele aanhalingstekens kan ook gezocht worden op hele zinnen tot maximaal 256 tekens.
Wanneer op twee of meer woorden wordt gezocht, met of zonder dubbele aanhalingstekens, laat Google alleen websites zien waarin alle gezochte termen voorkomen. Google zet zelf AND tussen de zoektermen in. Wanneer er tussen twee woorden het woord OR (het Engelse woord voor ‘of’, met hoofdletter) of | (pipe, rechtopstaand streepje) wordt gezet laat Google alle websites zien waar minimaal één van de zoektermen voorkomt.
Voorbeeld Zoek informatie over taarten met appels en/of peren
► Deze zoekoptie is handig bij weinig zoekresultaten of woorden met dezelfde betekenis.
Na een zoekactie staan onder de zoekbalk enkele opties, geheel rechts staat Tools (voorheen Zoekhulpmiddelen). Als hier op geklikt wordt verschijnen er vier opties: Elk land, Elke taal, Elke periode en Alle resultaten, hiermee kan de zoekactie gefilterd worden op achtereenvolgens het land van herkomst, de taal, de periode waarin de informatie online is gezet en de letterlijke woordkeuze.
Voorbeeld Zoek informatie over therapie bij kinderen met autisme.
Behalve websites waarin deze drie zoektermen voorkomen laat Google ook websites zien waarin vergelijkbare zoektermen voorkomen, zoals autistisch, kind en gedragstherapie. Als de optie 'Woord voor woord' is aangevinkt worden alleen de sites getoond waarin de zoektermen exact voorkomen.
► Als 'Tools' is ingeschakeld verdwijnt het aantal zoekresultaten, door er nogmaals op te klikken is het aantal zoekresultaten weer zichtbaar.
Voeg aan een zoekterm site: en het webadres (zonder www) toe om te zoeken binnen deze site. Deze optie is handig bij grote sites met veel pagina’s.
Voorbeeld Zoek naar informatie over de zomervakantie binnen de HAN
Een groot aantal zoekresultaten kan worden verkleind door een zoekterm toe te voegen met voor de eerste letter het weglatingsstreepje (-). Google laat dan in de zoekresultaten alle websites achterwege waarin dit woord voorkomt.
Voorbeeld Zoek informatie over autisme, maar niet bij volwassenen
Een groot aantal zoekresultaten kan worden verkleind door te filteren op bestandstype, bijvoorbeeld een pdf of een Word-document. Zet achter de zoekwoorden filetype (het Engelse woord voor bestandtype) of ext (afkorting van extension), gevolgd door een dubbele punt en de afkorting van het bestandstype: pdf, doc (of docx), ppt, etc. (let op: alles aan elkaar vast). Google laat dan alleen zoekresultaten van het gevraagde bestandstype zien.
Voorbeeld Zoek informatie over autisme
► Vooral de optie filetype:pdf is handig omdat tijdschriftartikelen, brochures, rapporten, etc. vaak als pdf online worden gezet.
► Google heeft een lijst met bestandstypen gemaakt waarop gezocht kan worden.
Na een zoekactie staan onder de zoekbalk enkele opties, geheel rechts staat Tools (voorheen Zoekhulpmiddelen). Als hier op geklikt wordt verschijnen er vier opties: Elk land, Elke taal, Elke periode en Alle resultaten, hiermee kan de zoekactie gefilterd worden op achtereenvolgens het land van herkomst, de taal, de periode waarin de informatie online is gezet en de letterlijke woordkeuze.
Via de optie Elke periode kan exact woorden aangegeven hoe oud de informatie mag zijn, variërend van een uur tot een zelfgekozen periode.
Voorbeeld Zoek informatie over autisme niet ouder dan vijf jaar
► Als 'Tools' is ingeschakeld verdwijnt het aantal zoekresultaten, door er nogmaals op te klikken is het aantal zoekresultaten weer zichtbaar. Tevens is het mogelijk de optie 'Gesorteerd op relevantie' te wijzigen in 'Gesorteerd op datum' om de meest recente pagina bovenaan de zoekresultaten te zetten.