Skip to main content

Master Social Work - Practicum literatuur zoeken: Home

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur

Welkom op deze LibGuide! Maandag 18 november krijg je een literatuurpracticum aangeboden door twee informatiespecialisten van de HAN Studiecentra. Dit practicum sluit aan bij de verplichting van de Master Social Work om wetenschappelijke literatuur te gebruiken ter onderbouwing van je verslagen. Je wordt aangemoedigd zelf op zoek te gaan naar die wetenschappelijke literatuur die passend is bij jouw leervragen, opdrachten en onderzoek.

Het leerdoel van dit practicum is:

  • op gestructureerde wijze een literatuuronderzoek opzetten
  • kennis verwerven over wetenschappelijke bronnen
  • slim leren zoeken binnen databanken
  • kwaliteitscritera kunnen benoemen

Maandag 9 december (van 14.00-17.00 uur) volgt een tweede onderdeel, namelijk het verwerken van bronnen. Je krijgt dan alles te horen over auteursrecht en bronvermelding volgens de APA-richtlijnen.

Website HAN Studiecentra

De website van de HAN Studiecentra vormt de portal naar o.a. zoekmachines, betrouwbare databanken en wetenschappelijke tijdschriftartikelen. Hier start je zoektocht naar relevante vakinhoudelijke literatuur, zowel online (veelal fulltext) als offline. Klik op de afbeelding voor de rechtstreekse link of ga naar www.han.nl/studiecentra.

Extra service HAN Studiecentra

  • Boeken op locatie laten bezorgen (ga hiervoor naar het secretariaat - naar Sybille van Haarlem van der Lelie -  en geef daar de titel van het boek door en je studentnummer)
  • Artikelen die niet fulltext worden aangeboden in HANQuest kun je via per email aanvragen bij Diana Senden. Probeer eerst echter of je het betreffende artikel in Google Scholar kunt vinden. En bekijk ook de informatie onder het tabblad Thuistoegang bronnen.

Studiecentra

Opbouw literatuurpracticum - maandag 18 november

09.30 - 10.00  Basistheorie
​10.00 - 10.15  Bronnenkennis deel 1
10.15 - 10.45  Zoekstructuur

10.45 - 11.00  Pauze

11.00 - 11.20  Bronnenkennis deel 2
11.20 - 11.30  Betrouwbaarheid
​11.30 - 12.00  Practicum
12.00 - 12.10  Terugblik

Informatiespecialisten

Berthe Bralten
(aandachtsgebieden Gezondheid en Laaggeletterheid)

Dorien van der Wiel
(aandachtsgebied Social Work)

Sandra de Ridder 
(aandachtsgebieden Pedagogiek & Toegepaste Psychologie)

Arjan Doolaar 
(aandachtsgebied APA)

Universiteitsbibliotheek

Bij de Radbouduniversiteit kun je als HAN-student gratis lenen en/of een gastaccount aanvragen (voor een dag) om artikelen te downloaden. Klik op de afbeelding voor meer informatie over het gastaccount.