Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Management in de Zorg - literatuuronderzoek: Zoektermen

Zoekschema

Neem vanuit je zoekvraag je gevonden zoektermen op in een schema (bouwsteenmethode) zodat je inzicht krijgt in de terminologie die relevant is voor jouw onderzoeksvraag, bestaande uit synoniemen, bredere, nauwere, verwante termen en vertalingen. Deze termen hebben allemaal een rol in de uiteindelijke zoekacties die je uitvoert.

Op zoekstrategieen zie je uitleg over Booleaans zoeken met AND en OR. De horizontale termen in onderstaand schema combineer je met AND en de verticale met OR.

Uitgaande van de zoekvraag: "Welke teambuildingsmethoden zijn er te vinden voor het versterken van teams in de healthcare-sector?" kan je zoektermen schema er als volgt uit zien;

Bouwsteenmethode
  Teambuilding Healthcare Overige zoektermen
Synoniem      
Bredere term      
Nauwere term

 

   
Verwante term      
Vertalingen      

 

 

Zoektermen bepalen met overige hulpmiddelen

  • Woordenboeken

Zoektermen bepalen met hulp van de databank ERIC

Met  behulp van de databank  ERIC kun je ideeen opdoen voor synoniemen, bredere, nauwere en verwante termen. Klik in de databank het vakje "Termen voor onderwerp voorstellen" aan. Toegang tot alle databanken loopt via de website van de HAN Studiecentra. Zoek in de databanken op ERIC. Het kan zijn dat je jouw HAN Account moet invullen voor toegang.

Zoektermen bepalen met hulp van HANQuest

Wanneer je in HANQuest zoektermen invult, krijg je allerlei suggesties voor andere gerelateerde termen in een uitrol menu. Als je de zoekopdracht gegeven hebt kun je tevens kijken bij onderwerp en hiermee je zoektermen verfijnen.

Zoektermen bepalen met hulp van PubMed

Met behulp van de MeSH database in PubMed kun je makkelijk (wetenschappelijke) synoniemen, nauwere, bredere en verwante termen zoeken en vinden.

Filteren zoektermen (oefening)

Probeer tijdens het bekijken van dit filmpje zoveel mogelijk thema's en zoektermen te formuleren.

Voor welke doelgroep werkt Pauline Calmez? Wat is het centrale thema? Wat zouden overkoepelende zoektermen kunnen zijn?

Na afloop van het filmpje bespreken we jullie zoektermen klassikaal.