Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PubMed: 2. Introductie van PubMed

E-learning

Inleiding

Om efficiënt te zoeken in PubMed, is het aan te raden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je nog niet precies weet wat je zoekt of waar je naar op zoekt bent, is de kans klein dat je in PubMed vindt wat je nodig hebt.

Als je in pubMed begint met zoeken voor bijvoorbeeld je EBP-verslag of een CAT-poster, heb je vaak nog geen goede zoektermen en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Je kunt je dan beter eerst oriënteren in bijvoorbeeld HANQuest, Google Scholar of Tripdatabase. Een overzichtelijk stappenplan vind je hier. 

Weet je daarna precies waar je naar op zoek bent? Dan is het tijd om PubMed in te schakelen. Deze LibGuide leidt je stapsgewijs naar relevante bronnen.

Het startscherm: PubMed is geen Google

Bij het openen van de startpagina van PubMed verschijnt het onderstaande zoekscherm:

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is verleidelijk om hier, net als in Google, meteen met zoeken te beginnen en zoektermen in de zoekbalk te plaatsen. Maar PubMed kan lang niet altijd alle zoekopdrachten even goed verwerken (automapping). Klijk maar eens naar de afbeelding hieronder om te zien hoe PubMed met een zoekactie naar walking aids (loophulpmiddelen) omgaat: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat PubMed met je zoekactie gedaan heeft, kun je altijd terugvinden bij de search details. De search details vind je op de advanced pagina bij history and search details.  Klik op details (zie afbeelding hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, is 'Googelen' in PubMed geen betrouwbare methode voor het opzoeken van wetenschappelijke artikelen. Hoe dan wel? Bekijk de informatie over MeSH en Title/Abstract verderop in deze LibGuide.

Introductie PubMed

Tekst uit de video Introductie op PubMed

Introductie PubMed

PubMed is een zeer grote Engelstalige medische databank met meer dan 30 miljoen artikelen. Het bijzondere aan PubMed is dat deze gratis toegankelijk is en dat je deze dus ook na je studie nog kunt gebruiken.

Het verschil tussen PubMed en Google is dat je in PubMed systematisch kunt zoeken. Hier zal in andere filmpjes uitgebreid bij stil gestaan worden.

Het is dan ook erg verleiderlijk om in PubMed te gaan Googelen. Laten we eens kijken wat er dan gebeurt. Stel, ik wil iets vinden over verpleegkunde en zoek dus op Nursing en klik op search. In Pubmed is het mogelijk om te kunnen zien wat PubMed met mijn zoekactie gedaan heeft. Ik ga hiervoor naar advanced, ik scroll naar beneden en klik op details. Hier zie ik dat PubMed mijn zoekactie Nursing vertaald heeft naar breast feeding. Aangezien ik iets over verpleegkunde wilde vinden, is dit niet wat ik wil.

Een ander probleem met Googelen in PubMed is de woordvolgorde. Als ik bijvoorbeeld zoek op cancer therapy reviews dan geeft dit 20.000 resultaten. Zoek ik echter op reviews cancer therapy dan geeft dit meer dan 170.000 resulaten. Beide voorbeelden geven aan dat Googelen in Pubmed niet werkt. Hoe dan wel te zoeken in PubMed? Dit wordt uitgelegd in het filmpje over MeSH.