Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Social Work 2021-2022 - Zoeken en vinden van betrouwbare literatuur: Opdracht

LibGuide voor HAN-studenten Social Work: ondersteuning bij literatuuronderzoek, databankkennis en informatievaardigheid

Voorbereiding - samenwerken

  • Ga naar Padlet en zet je naam onder 1 van de thema's waar je literatuur over wilt zoeken.
  • De gastdocenten maken een indeling van groepjes van 4 - 5 personen
  • Ga bij elkaar zitten en ga verder met opdracht 1

Opdracht 1 - ori├źnteren/grasduinen: een 1e verkenning van jullie onderwerp

Nu je je onderwerp hebt gekozen ga je een eerste verkenning uitzetten door heel breed te zoeken.
Daarvoor ga je zoeken op het internet (Google Scholar), in de catalogus en in een databank met kranten.1A. Ga naar Google Scholar en zoek een artikel of een onderzoek op die volgens jullie interessante informatie oplevert over je thema.  Kies als groepje 1 link uit die jullie relevant en betrouwbaar vinden en zet de link in Padlet.

1B. Ga naar de website van de HAN Studiecentra (www.han.nl/studiecentra) en zoek in de catalogus (let op: dus NIET in HANQuest) naar een boek en een e-book over jullie onderwerp.  Kies als groepje 1 link van een boek en 1 link van een e-book uit die jullie relevant en betrouwbaar vinden en zet deze linkjes in Padlet.

 

1C. Ga naar Nexis Uni en kies daar een krantenartikel uit de AFGELOPEN MAAND uit over jullie onderwerp. Kies als groepje 1 link uit die jullie relevant en betrouwbaar vinden en zet de link in Padlet.

 

1D. Ga naar HANQuest en zoek een online artikel dat precies aansluit bij jullie thema. Klik op de titel van het online artikel en kies aan de rechterkant voor de optie 'permalink'. Dit is een altijd werkende link.  Kies als groepje 1 link uit die jullie relevant en betrouwbaar vinden en zet de link in Padlet.

 


 

Ben je klaar met de opdrachten 1A t/m 1D? Meld het even bij je gastdocent!

Opdracht 2 - zoekvraag en zoektermen

Je hebt nu een beter beeld van je onderwerp. Dit is het moment om met elkaar het thema aan te scherpen en een zoekvraag te formuleren:


2A. Kies een doelgroep bij je thema (bijv. ouderen, kinderen, vluchtelingen, etc.)
2B. Kies een geografie (zoekgebied Nederland, Nijmegen, Europa, wereldwijd?)
2C. Kies een tijdvak (je wilt literatuur uit bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden, half jaar, jaar, 3 jaar, 5 jaar, etc.)
2D. Formuleer nu je zoekvraag (klik hier voor een voorbeeld en de theorie)
2E. Noteer in het lege zoekschema-formulier (zie hieronder) je zoekvraag en je zoektermen 
2F. Plaats het ingevulde zoekschema onder jullie thema op Padlet.

 

Opdracht 3 - betrouwbaarheid

 

Ga naar het onderdeel over betrouwbaarheid. Klik het artikel 'Sterke moeders, sterke kinderen' open en geef aan waarom dit een betrouwbaar artikel is (formuleer minimaal 3 redenen). Gebruik daarvoor de checklist. Zet de uitkomsten in de Padlet.