Skip to Main Content

Systematic Review: 2. Onderzoeksvraag

Systematisch zoeken naar literatuur voor onderzoek

Vraagstelling

 

 

Een goede zoekactie begint met het opstellen van een goede zoekvraag. Het is belangrijk om een zoekvraag zo zorgvuldig mogelijk te formuleren, omdat dit de kans vergroot dat de gevonden informatie voldoende relevant is voor de beantwoording van de zoekvraag. 

Een onzorgvuldig geformuleerde zoekvraag zorgt voor onduidelijke zoekresulaten!

Hulpmiddelen voor opstellen vraag

Een onderzoeksvraag voor een review hoeft niet per se een klinische vraag te zijn. Probeer daarom je onderzoeksvraag niet geforceerd in een PICO-format te stoppen.Voor het structureren van je onderzoeksvraag bestaan er verschillende hulpmiddelen. Zie de links hieronder voor een goed overzicht:

 

Afbakenen

Na de oriëntatiefase kom je meestal tot de conclusie komen dat je het onderzoek moet afbakenen. Afbakenen houdt in dat je de kernelementen van je vraag gaat definiëren. Hierdoor wordt het duidelijker waar je naar opzoek bent en kun je dus je zoekactie gerichter uitvoeren.

Een goed afgebakende vraag maakt het zoeken vele malen eenvoudiger!

Ori├źnteren

Om het opstellen van een goede onderzoeksvraag te vergemakkelijken, kunnen onderstaande zoekmachines en richtlijnen oriënterend geraadpleegd worden. Noteer alvast eventuele bruikbare zoektermen of artikelen die je tegenkomt!