De studiecentra van de HAN hebben vier verschillende locaties; twee in Nijmegen en twee in Arnhem.
Studiecentrum Educatie Nijmegen vind je in Nijmegen aan de Kapittelweg 35, ook wel het Educatie- of I/O-gebouw genoemd.
In dit gebouw zijn alle lerarenopleiding primair en voortgezet onderwijs, de lerarenopleiding gezondheidszorg & welzijn en de educatieve masters gehuisvest.
In ons studiecentrum kun je natuurlijk terecht voor het lenen van boeken, studieplekken en advies over onze materialen en diensten. Daarnaast hebben we ook een enorm digitaal aanbod voor jullie. Denk hierbij aan kennisclips waar je een rondleiding krijgt door het studiecentrum, maar ook clips waarin uitleg wordt gegeven hoe onze website werkt, uitleg over informatievaardigheden of wat de APA-richtlijnen zijn.
Alle onderdelen van onze dienstverlening die voor jou belangrijk zijn, kun je terugvinden in deze Libguide (komt van: Library Guide).
De informatiespecialisten van Studiecentrum Educatie zorgen er o.a. voor dat de collectie van het studiecentrum up-to-date is, onderhouden contacten met het onderwijs en geven lessen over informatievaardigheden (hoe/waar/waarom zoek ik naar informatie), de betrouwbaarheid van bronnen en de APA-richtlijnen.
In het Studiecentrum Educatie werken vijf informatiespecialisten, waarvan drie voor de lerarenopleidingen VO:
Roos van Rooij en Caroline Herregraven, voor de lerarenopleidingen van de talen en de exacte vakken (wiskunde, biologie, natuur-/scheikunde) en LGW en Judith Fröling voor de lerarenopleidingen van geschiedenis, aardrijkskunde en economie en de masteropleidingen.
Nikki Hooijerink en Janneke van der Pol (tijdelijk vervangen door Caroline Herregraven) zijn informatiespecialist voor de Pabo.
De Libguide van de Pabo kun je hier vinden.
Voor vragen over alle zaken die je in deze libguide kunt vinden, kun je bij ons terecht.
Thema EUROPA: De leerhoek is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes , wedstrijden, video's en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen.
AGENDA 2023
- Join us for the IATEFL International Conference | iatefl.org in april 2023 voor (aankomende) docenten Engels in Harrogate (UK)
- NWD 2023 - Nationale Wiskunde Dagen - Universiteit Utrecht (uu.nl) De 29e editie van de NWD zal plaatsvinden op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april 2023. Houd de website in de gaten, daar wordt de procedure voor inschrijven gepubliceerd. Voor Hands-outs en publicaties eerdere conferenties zie website.
- De 17de editie van de Geoweek vindt plaats van 8-12 mei 2023. Na de voorjaarsvakantie gaat de inschrijving voor scholen open. Dus is er een organisatie in het geowerkveld waarmee je met je als aardrijkskundedocent met je klas graag een kijkje zou willen nemen dan is dit je kans. Voor vragen over de Geoweek info@geoweek.nl
- vmbo 2023 | Nederlands instituut voor Biologie (nibi.nl) Vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2023
De 9e NIBI-conferentie voor vmbo en onderbouw havo en vwo staat in het teken van dieren. Aard van het beestje is dan ook het thema dat tot uiting komt in meer dan 50 (buiten)-workshops, lezingen en excursies. Gedrag, biodiversiteit, ordening en evolutie komen ruimschoots en direct-geschikt-voor-je-les aan bod. Uiteraard zijn er ook dit jaar weer diverse practica en kun je als biologiedocent voldoende veldwerkideeën opdoen.
- Lustrumcongres: Ruimte voor transitie | 150 jaar KNAG Het lustrumcongres Ruimte voor transitie gaat over een verbindend perspectief op de toekomst. Hoe kunnen we omgaan met de grote ruimtelijke uitdagingen waarvoor ons land staat, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouwopgaven en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling? Wat zijn de ideeën van geografen en planologen in de domeinen van onderzoek en onderwijs, beleid en bedrijfsleven? Hoe zijn deze uitdagingen te combineren in regionale kaders? Op deze dag delen we kennis en ervaringen en nodigen uit tot integraal en intersectoraal denken, dat zo typerend is voor het ruimtelijk vakgebied.
- AEEE Association for European Economic Education (economicseducation.eu) , 12-14 oktober 2023 vindt deze plaats in Leeuwarden, maar via deze site kan je nu al kijken naar het programma, publicaties en andere actualiteiten die interessant zijn voor economiedocenten.
Boom uitgevers is dit jaar gestart met een reeks KERN-colleges Wiskunde, Nederlands en Engels, boordevol met inspiratie voor lessen.
In de week van Forum zijn er webinars voor geschiedenis docenten gegeven.
Heeft u een college of webinar gemist dan kun je ze via KERN-colleges - Webinars Forum terug kijken.
Voor meer informatie over thema's, lesmateriaal, bezoek met school aan het Anne Frank Huis klik op de afbeeldingen
Tweedewereldoorlog.nl; Een portal over de Tweede Wereldoorlog met achtergrondinformatie, activiteiten, educatieve producten, musea en nog veel meer. Dit themajaar staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving: Leven met oorlog.
Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.
Om te luisteren: een indrukwekkende 6-delige podcast gedwongen tewerkgesteld in Duitsland
Om te kijken: De Tweede Wereldoorlog - Canon van Nederland
De afgelopen maanden is het onderwijs in rep en roer door de nieuwe applicatie ChatGPT.
LessonUp heeft een baanbrekende ChatGPT lesgenerator gelanceerd. Op 22 maart vond hierover een webinair plaats
Dit webinair kan je nu ondemand afluisteren door op deze link te gebruiken.
Leer in dit webinar hoe je het optimale uit de ChatGPT-lesgenerator kan halen. Van het formuleren van een effectieve zoekopdracht voor de les die je wil samenstellen, tot het automatisch opbouwen van de lesstructuur en het toevoegen van activerende werkvormen. Het komt allemaal aan bod.
SURF heeft een blog gemaakt over deze applicatie met een verzameling van relevante bronnen en artikelen over ChatGPT in relatie tot het onderwijs. De onderstaande links zijn bedoeld om te helpen met het nadenken over de impact van GPT in het onderwijs. Voor meer informatie: ChatGPT - verzameling bronnen | SURF Communities
SCHOKKENDE UITKOMSTEN VAN HOLOCAUST ONDERZOEK
Bijna een kwart van de Nederlanders onder de veertig zou twijfelen aan het bestaan van de Holocaust, en een klein deel, zo’n zes procent, zou geloven dat de Holocaust een mythe is. Zo wijst een onderzoek van de Joodse organisatie Claims Conference uit. Het zijn verontrustende cijfers die, als ze kloppen, de vraag doen rijzen: hoe komt dit? Is het onwetendheid dat jongere Nederlanders doet twijfelen aan de Holocaust of is er sprake van Holocaust-ontkenning? En komt dit door een gebrek aan degelijk geschiedenisonderwijs? Te gast zijn Andere Tijden-presentator en historica Astrid Sy, verbonden aan het Nationaal Holocaust Museum en Marc van Berkel, docent aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die al eerder onderzoek deed naar de kennis over de holocaust.
Voor meer informatie, luister naar de uitzending van OVT van 29 januari 2023
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas
Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelen, Lesmateriaal_Oekraïne.pdf (mcusercontent.com)
PODCASTS DIE JE DE OEKRAÏNE HELPEN BEGRIJPEN
Het is moeilijk wegkijken wanneer het conflict zich in realtime voor je neus ontvouwt, maar wie het brede overzicht wil bewaren, kan luisteren naar een aantal postcasts, enkele bijzondere afleveringen die de situatie in Oekraïne in kaart brengen op een rijtje:
De BBC heeft een volledig nieuwe dagelijkse podcast over Oekraïne op poten gezet. In de Ukrainecast belichten Victoria Derbyshire en buitenlandjournalist Gabriel Gatehouse elke dag een aspect van het conflict.
Een hele toegankelijke Podcast is Voordat de bom valt, een podcast over de Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een wekelijkse update over de stand van zaken in de Oekraïne - Rusland spanningen. Door Jelle Brandt Corstius.
Op BNR nieuwsradio verzorgen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk dagelijks een Oekraïne-update.
De Standaard-journaliste Corry Hancké. woonde zelf kort in Rusland. In haar podcast vertelt ze over de gekrenkte trots en de wraakgevoelens van Poetin en de zijnen.beluister DS Vandaag
Historicus Hubert Smeets en Bart Funnekotter doen in Onbehaarde apen van NRC. ‘ de ware geschiedenis' van Oekraïne uit de doeken.
In Today, explained van Vox slaagt Yale-professor Timothy Snyder er in amper een halfuur in om de recente geschiedenis van de Oekraïne samen te vatten. Je begrijpt meteen waarom Oekraïne vervlochten is met Rusland, maar ook waarom de Oekraïners zo staan op hun onafhankelijkheid.
Veldheren Podcast is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.
Volg ons nu ook op Instagram!
Voor tips & tricks, nieuws en aanwinsten