Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Inleiding

De studiecentra van de HAN hebben vier verschillende locaties; twee in Nijmegen en twee in Arnhem. 
Studiecentrum Educatie Nijmegen vind je in Nijmegen aan de Kapittelweg 35, ook wel het Educatie- of  I/O-gebouw genoemd.
In dit gebouw zijn alle lerarenopleiding primair en voortgezet onderwijs, de lerarenopleiding gezondheidszorg & welzijn en de educatieve masters gehuisvest.
In ons studiecentrum kun je natuurlijk terecht voor het lenen van boeken, studieplekken en advies over onze materialen en diensten. Daarnaast hebben we ook een enorm digitaal aanbod voor jullie. Denk hierbij aan kennisclips waar je een rondleiding krijgt door het studiecentrum, maar ook clips waarin uitleg wordt gegeven hoe onze website werkt, uitleg over informatievaardigheden of wat de APA-richtlijnen zijn. 
Alle onderdelen van onze dienstverlening die voor jou belangrijk zijn, kun je terugvinden in deze Libguide (komt van: Library Guide).

nieuwe aanwinsten in het zonnetje

cover   Wereldgericht onderwijs cover cover cover cover cover cover  cover cover cover cover cover cover cover coverWetteksten Hoger Onderwijs 2022-2023

Door op het boek te klikken kun je zien of het boek beschikbaar is. 

Informatiespecialisten

Wat is een informatiespecialist? 
Een informatiespecialist zorgt o.a. ervoor dat de collectie van het studiecentrum up-to-date is, onderhoudt contacten met het onderwijs en geeft lessen over informatievaardigheden (hoe/waar/waarom zoek ik naar informatie) en de APA-richtlijnen.

In het Studiecentrum Educatie werken drie informatiespecialisten, waarvan twee voor de lerarenopleidingen VO:
Caroline Heregraven, zij vervangt  Roos van Rooij gedurende haar zwagerschapsverlof  voor de lerarenopleidingen van de talen en de exacte vakken (wiskunde, biologie, natuur-/scheikunde)
Judith Fröling voor de lerarenopleidingen van geschiedenis, aardrijkskunde en economie 
De masteropleidingen en de Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn kunnen bij zowel Judith als Roos terecht voor vragen over het studiecentrum of aanverwante zaken.

Nikki Hooijerink is informatiespecialist voor de Pabo.
De Libguide van de Pabo kun je hier vinden.

Voor vragen over alle zaken die je in deze libguide kunt vinden, kun je bij ons terecht.
In het filmpje hiernaast kun je kennis maken met ons studiecentrum onze medewerkers!

Webinairs Boom Voortgezet Onderwijs

Boom uitgevers is dit jaar gestart we met een reeks KERN-colleges Wiskunde, Nederlands en Engels,  boordevol met inspiratie voor lessen. In de week van Forum zijn er webinars voor geschiedenis docenten gegeven . Heeft u een college of webinair gemist dan kunt u ze via KERN-colleges - Webinars Forum  terug kijken.

Nepnieuws en deep-fake technologie

Profesionalisering en inspiratie

Thema EUROPA: De leerhoek is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes , wedstrijden,  video's  en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen. 

KNAG Onderwijsdag 2022 | Geografie.nl

De KNAG onderwijsdag vindt plaats op donderdag 1 december in de Flint in Amersfoort. Het thema is: Tijd voor Geografie. Deze dag gaan we in op het belang van geografie voor het verleden, heden en de toekomst. Welke geologische ontwikkelingen waren er duizenden jaren geleden en wat merken we daar tegenwoordig van? Hoe zorgen we voor een goede leefomgeving nu en in de toekomst? Wat zijn de geopolitieke ontwikkelingen uit het verleden en hoe beïnvloeden die de toekomstige wereldverhoudingen? Voor meer informatie en inschrijving ga naar Inschrijven | Geografie.nl

De Atlantische Onderwijscommissie organiseert samen met Hogeschool Windesheim en NHL-Stenden Hogeschool de Noordelijke Onderwijsconferentie 2022 - Atlantische Commissie (atlcom.nl)

Het thema van deze conferentie is ‘De vertrouwenscrisis als grensoverschrijdende dreiging’. Toenemende polarisatie tussen burger en politiek, op nationaal en internationaal niveau, staat deze dag centraal. Waar komt het gebrek aan vertrouwen vandaan? Hoe moet de opkomst van anti-establishment partijen worden geduid? En wat zijn gevolgen hiervan op de internationale betrekkingen? 

Gastsprekers zijn Prof. Dr. Tom van de Meer (Universiteit van Amsterdam) en Prof. Dr. Dirk Jan Wolffram (Rijksuniversiteit Groningen). Daarnaast worden er workshops georganiseerd door ProDemos en Stichting School & Veiligheid over werkvormen voor het burgerschapsonderwijs en polarisatie in het klaslokaal.

De Noordelijke Onderwijsconferentie vindt plaats in de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle. Alle docenten aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer/-wetenschappen en studenten van desbetreffende lerarenopleidingen zijn van harte welkom.

De deelnamekosten voor de conferentie bedragen € 125,- per docent. (Voltijd) Studenten betalen een tarief van € 15,-. Deze kosten zijn inclusief lezingen, workshops, lunch, nascholingscertificaat en afsluitende borrel.

Week van het Economieonderwijs – 14-18 november 2022

De Week van het Economieonderwijs vindt plaats van 14 tot en met 18 november en is dé landelijke week voor toekomstbestendig economieonderwijs in Nederland voor vo, mbo, hbo en wo. De Week van het Economieonderwijs geeft een podium aan inspirerende onderwijsprofessionals en instellingen die actief zijn met inclusiever, duurzamer en toekomstbestendig maken van het curriculum van hun economieonderwijs. 

Bekijk de speciale uitzending van  voor de Week van het Economieonderwijs door de nieuwe wereld TV. In deze uitzending gaat filosoof Govert Buijs in gesprek met Sam de Muijnck, hoofdeconoom van Our New Economy, Henri de Groot, hoogleraar regionale economische dynamiek, en Olaf van Vliet, hoogleraar economie over de staat van het economieonderwijs in Nederland.

Bekijk de uitzending

heropening Studiecentrum Educatie

 

Voorbeeld van afbeelding

Vanaf 3 oktober is Studiecentrum weer open, vanaf dan gelden onze reguliere openingstijden

Je vindt het Studiecentrum van Educatie Nijmegen op de -01 en de begane grond van Kapittelweg 35. Op de begane grond staan, naast het iXperium, methodematerialen voor de lerarenopleidingen basisonderwijs en de tweedegraads lerarenopleidingen. Ook staat hier het speelleermateriaal. Achterin het Studiecentrum is een afgesloten stilteruimte waar ook de tijdschriften staan. Daarnaast zijn hier enkele vergaderruimtes voor studenten en medewerkers.

Je kunt de collectie op de -01 bereiken via de kantine en de lange gang langs de gymzalen. Deze toegang is geopend van 8.30-17:00 (tijdens vakanties gelden aangepaste openingstijden). Een alternatief is de interne trap en lift, die uitkomen in het Studiecentrum op de begane grond. Via de interne trap kan je de -01 tijdens de reguliere openingstijden bereiken.

Op de -01 staat alle achtergrondliteratuur, vakdidactische boeken en boekenlijstboeken. Daarnaast staan hier de jeugdliteratuur en de romans. Ook hier is een afsluitbare stilteruimte.

De komende tijd wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van Studiecentrum en iXperium. Hierdoor kan het zijn dat je wat overlast ervaart. Zodra het Studiecentrum en het Ixperium helemaal af zijn zullen we dit vieren met een feestelijke opening, jullie wordt natuurlijk geïnformeerd zodra een definitieve datum bekend is. Wij horen graag wat je van de nieuwe situatie vindt. Hiervoor kan je binnenkort een enquête invullen.

 

 

 

 

Kennismaking SCEN

Actualiteiten

PRATEN OVER DE OORLOG TUSSEN OEKRAÏNE EN RUSLAND IN DE KLAS

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas

Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelen, Lesmateriaal_Oekraïne.pdf (mcusercontent.com)  

PODCASTS DIE JE DE OEKRAÏNE HELPEN BEGRIJPEN 

Het is moeilijk wegkijken wanneer het conflict zich in realtime voor je neus ontvouwt, maar wie het brede overzicht wil bewaren, kan luisteren naar een aantal postcasts, enkele bijzondere afleveringen die de situatie in Oekraïne in kaart brengen op een rijtje:

De BBC heeft een volledig nieuwe dagelijkse podcast over Oekraïne op poten gezet. In de Ukrainecast belichten  Victoria Derbyshire en buitenlandjournalist Gabriel Gatehouse elke dag een aspect van het conflict. 

Een hele toegankelijke Podcast is Voordat de bom valt, een podcast  over de Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een wekelijkse update over de stand van zaken in de Oekraïne - Rusland spanningen. Door Jelle Brandt Corstius.

Op BNR nieuwsradio verzorgen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk dagelijks een Oekraïne-update maandag | BNR Nieuwsradio. 

De Standaard-journaliste Corry Hancké. woonde zelf kort in Rusland. In haar podcast vertelt ze over de gekrenkte trots en de wraakgevoelens van Poetin en de zijnen. Beluister DS Vandaag 

Historicus Hubert Smeets  en Bart Funnekotter doen in Onbehaarde apen van NRC. ‘ de ware geschiedenis' van Oekraïne uit de doeken.

In Today, explained van Vox slaagt Yale-professor Timothy Snyder er in amper een halfuur in om de recente geschiedenis van de Oekraïne samen te vatten. Je begrijpt meteen waarom Oekraïne vervlochten is met Rusland, maar ook waarom de Oekraïners zo staan op hun onafhankelijkheid.