Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PED - Literatuuronderzoek (zoek)tips en tutorials: ERIC

Ondersteuning bij literatuuronderzoek voor HAN pedagogiek studenten, door de HAN studiecentra

Website HAN studiecentra

Raadpleeg voor een overzicht van alle beschikbare bronnen de website van de HAN Studiecentra 

Geavanceerd zoeken in ERIC (voor gevorderden)

Databank ERIC (Educational Resources Information Center) is een door de Amerikaanse overheid gesubsidieerde databank. Het bevat een groot aanbod bibliografische gegevens van artikelen en rapporten, op het gebied van onderwijs(kunde), opvoeding en aanverwante gebieden. De databank bevat ook veel fulltext artikelen.

ERIC wordt doorzocht door HANQuest. Voor de gevorderde zoeker kan het toch zinvol zijn om aanvullend in de databank zelf te zoeken. ERIC biedt een uitgebreide thesaurus functie die je kan helpen nog gerichter te zoeken op jouw onderwerp. Je doet dit door voor elk element van je zoekvraag een zoekset (S1, S2 etc.) aan te maken. Per set zoek je met behulp van de OR functie in diverse gerelateerde termen en synoniemen. Deze sets combineer je later met de AND functie zodat alle elementen uit je zoekvraag in de zoekactie gecombineerd zijn.

In het voorbeeld gebruik ik de elementen uit het bouwsteenschema op de pagina zoektermen; Teenager, Autism en Empowerment.

ERIC online

De zoekfunctie van ERIC online werkt anders dan die van de databank. Maar voor een snelle, orienterende zoekactie kun je deze site prima gebruiken.

Meer weten?

Meer informatie over het gebruik van ERIC vind je op de ERIC gids.