Workshop Databanken HAN Pabo: Zoekstrategie

Zoekvraag bedenken

Het is belangrijk dat je jouw zoekvraag zo zorgvuldig mogelijk formuleert, omdat dit de kans vergroot dat je informatie vindt die voldoende relevant is voor de beantwoording van je zoekvraag.

Probeer een hoofdvraag op te stellen die bestaat uit drie elementen. Meestal zijn dit doelgroep, onderwerp en proces.

Zoektips per bron

Elke informatiebron die je kiest om in te zoeken ziet er anders uit en heeft zijn eigen zoekmogelijkheden. Voordat je begint kan je kijken of er uitleg staat over:

• Wildcards: Je kan met speciale tekens (*, #, ?) vaak op meerdere woordvormen en enkelvoud en meervoud tegelijk zoeken.
  • Trunceren: met speciale tekens kan je een letter vervangen. Dit is vooral handig bij Engelse of Amerikaanse spelling (organization of organisation, behavior of behaviour)
  • Zoeken met woordgroepen: soms moet je aanhalingstekens gebruiken als je naar een term wilt zoeken die uit meerdere woorden bestaat, zoals actief burgerschap of zwarte scholen. Dan snapt de database dat in het resultaat de woorden naast elkaar moeten staan.

Bouwsteenmethode

De meest gebruikte methode om te zoeken in een databank is de bouwsteenmethode. Je combineert de belangrijkste termen van je vraag, met alle synoniemen die je daarbij hebt gezocht.

Combineren van de termen doe je met Booleaanse Operatoren:

• AND gebruik je om de verschillende onderwerpen met elkaar te combineren (want die moeten allemaal terugkomen in je resultaat)
  • OR gebruik je om alle synoniemen van een onderwerp met elkaar te combineren (omdat het niet uitmaakt welke van deze woorden er terugkomt in je resultaat, zolang het er maar minstens een is.)

Dit combineren gaat in iedere databank anders. Het kan automatisch gaan, soms is het nodig meerdere zoekbalken te gebruiken en soms moet je alles in een enkele zoekbalk kwijt. In de help-functie van een databank staat vaak uitleg over hoe je het beste kan zoeken.

Formulier zoekstrategie

Zoektermen bedenken

Het is belangrijk om zo veel mogelijk synoniemen te bedenken voor de termen in de zoekvraag. Dit schema kan helpen:

(in dit voorbeeld is dit de vraag: Wat zijn de effecten van het gebruik van sociale media in het hoger onderwijs op het leergedrag van studenten?”)

Beperkingen

Krijg je te veel resultaten, dan kan je meestal verfijnen door beperkingen in te stellen je kan bijvoorbeeld kiezen voor resultaten:

• ( Taal) Die alleen in het Nederlands geschreven zijn
  • ( Geografie) Die alleen over de situatie in Nederland gaan
  • (Datum) Die de afgelopen 5 jaar zijn gepubliceerd
  • ( Vakgebied) die geschreven zijn voor een bepaald vakgebied

Bedenk wel dat als je beperkingen inzet, je andere relevante publicaties juist kan missen daardoor.