Workshop Databanken HAN Pabo: Geschikte bronnen

Criteria: geschiktheid van bronnen

Gebruik deze criteria om te bepalen of de bron geschikt is om te gebruiken:

• Betrouwbaarheid: er moet een goede reden zijn om aan te nemen dat de informatie uit de bron klopt.
  • Objectiviteit: is de bron neutraal? Een bron hoeft niet altijd neutraal te zijn (soms ben je daar juist niet naar op zoek), maar het is wel goed om te weten.
  • Relevantie: een bron kan betrouwbaar en objectief zijn, maar als het niet relevant is en je vraag niet beantwoord heb je er niets aan. Is de bron het waard om te gebruiken voor je onderzoek?

Er zijn vijf vragen die je in gedachte kan houden om de bron te toetsen aan de criteria. Allemaal beantwoorden is niet nodig, maar houd de vragen in gedachte bij het beoordelen van een bron.

Wat?

Wat voor type bron is het? Wat zijn de belangrijkste argumenten?

• Betrouwbaarheid: kan de informatie gecontroleerd worden?
  • Objectiviteit: is de informatie vergelijkbaar met andere bronnen die je hebt gelezen? Zo niet, dan is het misschien niet zo objectief.
  • Relevantie: is de inhoud bruikbaar?

Hoe?

Hoe / in welke vorm is het gepubliceerd?

• Betrouwbaarheid: een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift is waarschijnlijk betrouwbaarder dan iets dat open op het web is gepubliceerd. Voor websites is de domeinnaam ook een indicatie: .org is minder betrouwbaar dan .edu bijvoorbeeld.
  • Objectiviteit: bij een krantenartikel is het belangrijk te kijken naar de politieke kleur van de krant waar het in is verschenen
  • Relevantie: is het internationaal of nationaal georiënteerd? Is de plaats van uitgave van invloed op de relevantie van de inhoud?

Waarom?

Met wat voor reden is het gemaakt?

• Betrouwbaarheid: is het doel van de bron van invloed op de betrouwbaarheid / volledigheid? (bijv. reclame)
  • Objectiviteit: is het doel van invloed op de objectiviteit? Bijvoorbeeld als het doel is mensen over te halen iets te kopen, of geld te doneren.
  • Relevantie: is de bron een reactie op een gebeurtenis of andere bron? Is dat relevant voor je onderzoek?

Wie?

Wie is de auteur / maker? Wie of wat is de doelgroep?

• Betrouwbaarheid: wat is de achtergrond van de auteur? Heeft hij/zij nog andere werken geschreven over hetzelfde onderwerp? Is hij/zij voldoende gekwalificeerd?
  • Objectiviteit: heeft de auteur een (verborgen) agenda? Is hij/zij onafhankelijk?
  • Relevantie: voor wie is de publicatie geschreven/gemaakt? Dat beïnvloed de relevantie.

Wanneer?

Wanneer is het uitgegeven of voor het laatst geüpdatet?

• Betrouwbaarheid: voor een website geldt dat als het niet recent geüpdatet is, het de maker/organisatie minder betrouwbaar maakt
  • Objectiviteit: Is het geschreven vlak na een belangrijke gebeurtenis? Dat was misschien van invloed op de maker van de bron.
  • Relevantie: Is het recente informatie? Informatie kan snel verouderen en dan is het vaak minder bruikbaar.

Geschikte bron vinden?