Fysiotherapie jaar 1 - EBP-basis: Zoekvraag

Hoe vind je artikelen?

Google Scholar Search

Afbakenen

Na de oriëntatiefase kom je meestal tot de conclusie komen dat je het onderzoek moet afbakenen. Afbakenen houdt in dat je de kernelementen van je vraag gaat definiëren. Hierdoor wordt het duidelijker waar je naar opzoek bent en kun je dus je zoekactie gerichter uitvoeren.

Een goed afgebakende vraag maakt het zoeken vele malen eenvoudiger!

Het formuleren van een zoekvraag

Na het afbakenen kom je tot een zoekvraag. Dit kan één zoekvraag zijn of een zoekvraag (hoofdvraag) die onderverdeeld is in deelvragen.

Probeer de volgende elementen zoveel mogelijk in je zoekvraag te verwerken:

• Patiënt of probleem: beschrijving van de patiënt en/of het probleem zoals diagnose, leeftijd en geslacht

• Interventie: beschrijving van de (door de paramedicus) toegepaste en/of onderzochte interventie

Uitkomst of resultaat: beschrijving van wat de paramedicus hoopt te bereiken of welk effect de interventie voor de patiënt zou moeten hebben

Bijvoorbeeld:

Wat zijn de effecten van massage op het gebied van pijndemping bij een patiënt met reumatoïde artritis in de rechter elleboog?

Het is belangrijk dat je jouw zoekvraag zo zorgvuldig mogelijk formuleert, omdat dit de kans vergroot dat je informatie vindt die voldoende relevant is voor de beantwoording van je zoekvraag.

Open of gesloten vragen

Een zoekvraag kan zowel open als gesloten zijn. Een gesloten vraag kun je in de meeste gevallen alleen met ja/nee/misschien beantwoorden. Open vragen leveren meestal concrete, feitelijke informatie op.

Voorbeeld van een gesloten vraag:

• Maken studenten gebruik van sociale media in het onderwijs?
    Mogelijk antwoorden: Ja/nee/misschien/weet niet

Voorbeeld van een open vragen:

• Welke sociale media worden door studenten gebruikt in het onderwijs?
    Mogelijke antwoorden: Facebook, Twitter, LinkedIn, etc..

Opdracht

Maak van je onderzoeksvraag een goede zoekvraag.