Paramedische Studies : praktijkgericht onderzoek: 2b. Zoektermen

LibGuide voor praktijkgericht onderzoek van studenten Paramedische Studies

Zoektermen/vertalingen vinden via PubMed

In PubMed is het mogelijk om een Nederlandse term in te voeren, gevolgd door [tt].
Je zoekt nu naar transliteraties. Voordelen:

- je vindt de Engelse term van het begrip

- je kunt zien of er een MeSH-term van dit begrip is.

Bijvoorbeeld:

Plaats in de zoekbalk: thuiszorg[tt]

Je krijgt nu een overzicht van Nederlandstalige artikelen over thuiszorg die in PubMed staan.

Hier zie je de Engelse term voor thuiszorg.

Door een artikel te openen en te kijken welke MeSH-termen aan het artikel zijn toegevoegd, kun je zien of er een MeSH-term is, en hoe deze heet.

Zoekschema

Selecteer de belangrijkste elementen uit je onderzoeksvraag en zet deze in een zoekschema.

Uitgaande van een eerste zoekterm kun je meer termen bedenken door het onderstaande schema zo ver als mogelijk in te vullen. Met woordvarianten wordt bedoeld enkelvoud/meervoud, zelfstandig/bijvoeglijk gebruikt en werkwoordsvervoegingen, bijvoorbeeld: migration, migrations, migrate, migrating, migrated. En dan heb je ook nog afkortingen (ADL / activiteiten dagelijks leven). Er zijn geen zoekmachines die automatisch op al deze varianten zoeken.

Los van al deze termen die samenhangen met je hoofdterm kun je ook nog termen bedenken die op een of andere manier je onderwerp verder inkaderen:

• personen of organisaties die iets met je onderwerp te maken hebben
  • termen die een precisering in de tijd, ruimte (periodes, eeuwen, plaatsnamen, landen) aanduiden
  • termen die een bepaalde wetenschappelijke benadering, stroming of methode aanduiden

Universiteit Utrecht

Zoektermen vinden via richtlijnen

In een richtlijn over een vergelijkbaar onderwerp is vaak veel jargon te vinden. Gebruik deze dan ook (incl. de bronnenlijst) om relevante zoektermen te vinden.