Werkatelier Informatievaardigheden: Stap 3: Zoektermen

Zoektermen

Je hebt nu een zoekvraag geformuleerd, en wellicht ook een aantal deelvragen. Voordat je gaat zoeken naar een antwoord op deze vraag, moet je de zoektermen bedenken waarmee je kunt gaan zoeken.

Om een beter resultaat te bereiken is het goed om je zoekvraag en/of deelvraag te ontleden in meerdere elementen. Per element bedenk je één of meerdere zoektermen.

Als we doorgaan met het voorbeeld uit hoofdstuk 2, dan ziet dat er als volgt uit:

“Wat zijn de effecten van het gebruik van sociale media in het hoger onderwijs op het leergedrag van studenten?”.

Deze zoekvraag kun je ontleden in drie elementen:

- Sociale media
- Leergedrag
- Studenten

Voor het bepalen van je zoektermen kun je o.a. gebruik maken van woordenboeken, trefwoordenlijsten uit de bibliotheekcatalogus en internet.

Verder kun je nadenken over varianten van je zoektermen, zoals synoniemen, enkelvoud- en meervoudsvormen, spellingsvarianten, afkortingen of voluit geschreven, verwante termen, bredere (meer algemenere) en nauwere (meer specifiekere) termen.