Laaggeletterdheid: Home

Waarom een LibGuide over laaggeletterdheid?

Een thema dat HAN-breed op de kaart gezet wordt: laaggeletterdheid. Veel van onze studenten worden opgeleid tot een professional die werkt met mensen. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. De laaggeletterde heeft moeite met lezen en/of schrijven. Dit is dus anders dan anafbetisme: daarbij kan men helemaal niet lezen of schrijven.
Het is dus belangrijk dat de professional weet op welk niveau hij de laaggeletterde kan aanspreken, zodat er sprake is van wederzijds begrip. Een brief met teveel moeilijke woorden wordt niet begrepen, en iemand die het niet begrijpt kan ook niet voldoen aan de gestelde vragen of voorstellen. Op deze LibGuide vind je informatie die meer inzicht geeft in laaggeletterdheid. Bij het tabblad 'Klinkende Taal' kun je een gratis account aanmaken en vervolgens je eigen teksten laten controleren op taalgebruik én je krijgt adviezen voor aanpassing op het gevraagde niveau.
Taalniveaus: In Nederland zijn er twee systemen in gebruik om taalniveaus te beschrijven. De codes 1F, 2F, 3F, 4F worden gebruikt om het taalniveau aan te duiden van leerlingen die Nederlands als moedertaal hebben. De codes A1, A2, B1, B2, C1 en C2 zijn in heel Europa in gebruik om het taalniveau aan te duiden van iemand die een tweede (of derde) taal leert. Overeenkomsten en verschillen tussen deze twee systemen worden hier door de Stichting Lezen en Schrijven uitgelegd.

Zie ook: De HAN en laaggeletterdheid

Nieuws

Vanaf maandag 30 november, 21.35 uur bij Human op NPO1 een zevendelige serie over kansenongelijkheid in het onderwijs: Klassen.

Ester Gould en Sarah Sylbing Makers van de geprezen serie ‘Schuldig’ brengen in ‘Klassen’ kansenongelijkheid in het onderwijs in beeld in Amsterdam-Noord. Toen eind 2016 de zesdelige serie Schuldig op tv werd uitgezonden, maakte dat veel los. Aan de hand van zes kleurrijke Amsterdammers, toonde de serie de sluipende armoede in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Schuldig ontroerde, confronteerde en legde een niet-werkend systeem bloot. Schuldig won de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf en een Tegel voor achtergrondjournalistiek. Vaktijdschrift voor de journalistiek Villamedia riep makers Ester Gould en Sarah Sylbing uit tot journalisten van het jaar.

Al snel kregen Gould en Sylbing de vraag of ze een nieuwe serie wilden maken. Gelijktijdig verscheen het jaarlijkse rapport De staat van het onderwijs van de onderwijsinspectie. De belangrijkste conclusie: de kansenongelijkheid in het basisonderwijs neemt toe. Lees meer

PODCAST
Taboe Talk #8: Meekomen in een digitale maatschappij als je moeite hebt met lezen en schrijven
‘Taalvaardigheid zegt niks over je intelligentie’

Het Expertisepunt Basisvaardigheden is een initiatief van Movisie en Stichting Lezen en Schrijven, en wordt mogelijk gemaakt door het programma ‘Tel mee met Taal’, een initiatief van de ministeries van BZK, OCW, SZW en VWS.

Samen zorgen we ervoor dat iedere laaggeletterde kan meedoen in de samenleving.

Wij wijzen de weg als onafhankelijke verbinder van kennis, kunde en netwerk gericht op versterking van basisvaardigheden.

Wat is ons doel?
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen boven de zestien jaar moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Vanwege het grote aantal en de diversiteit aan organisaties is er veel aanbod van cursussen en projecten.

Daarom hebben Movisie en Stichting Lezen en Schrijven een centraal punt opgezet waar kennis, kunde en netwerk samenkomen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden stimuleert kennisuitwisseling en ondersteunt en verbindt organisaties. Ook laten we extra onderzoek uitvoeren naar kennisleemtes en vraagstukken die relevant zijn voor het werkveld. Zo kunnen organisaties hun samenwerking verbeteren en het werkveld op zowel landelijk als lokaal niveau professionaliseren.

29-10-2020 online lancering Expertisepunt Basisvaardigheden: basisvaardigheden.nl
Klik op onderstaande afbeelding voor het gehele artikel en aanmelding voor de online opening.

08-09-2020 Klik op onderstaande afbeelding om naar het gehele artikel te gaan.

Meer lezen? Kijk in het archief!

‚Äč

- 23 februari 2021 13.30- 15.30 uur: HOE DAN? Digitale bijeenkomst zie info/aanmeldig bij 'Nieuws'
- Vanaf 30 november 2020 NPO1 21.35:   'Klassen' 7-delige docu-serie over kansenongelijkheid in het onderwijs.
- 23 november 2020 Bijeenkomst Bondgenootschap Laaggeletterdheid 16.00-17.30 uur.
- 29 oktober 2020 Online lancering Expertisepunt Basisvaardigheden

Voor vragen aan deelnemers of het aanreiken van nieuw te plaatsen informatie op deze LibGuide

mail naar: Laaggeletterdheid

Rijksoverheid - Vervolgaanpak laaggeletterdheid 2020-2024