Skip to Main Content

Learning & Development: APA-richtlijnen

APA-richtlijnen

Iedere student van de HAN krijgt te maken met de APA-richtlijnen. 
Als je naar informatie zoekt, vind je allerlei verschillende bronnen waaruit jij stukjes informatie haalt om te gebruiken in jouw onderzoek. Dit mag echter alleen maar als je verwijst naar de bron waar jij die informatie hebt gevonden. Doe je dit niet of niet goed, dan pleeg je plagiaat.
Om plagiaat te detecteren, gebruiken de meeste opleidingen van de HAN het programma Ephorus
APA geeft met duidelijke richtlijnen aan hoe dat verwijzen precies moet. Zowel in je tekst als in je bronnenlijst kun je aan de hand van de APA-richtlijnen precies op de juiste manier verwijzen naar jouw oorspronkelijke bron. In deze libguide kun je handige APA-links en kennisclips vinden. Met behulp van de APA-Quiz kun je jouw APA-kennis testen. Daarvan kun je zelfs een bewijs van deelname uitprinten om boven je bed te hangen

Op de website van de HAN Studiecentra vind je uitgebreide informatie over de APA-richtlijnen en hoe je APA in je tekst en bronnenlijst moet toepassen.  

De APA-richtlijnen www.han.nl/apa

 





 

Uitleg over de APA richtlijnen op de website van de HAN Studiecentra.

APA Tutorial

APA handleiding

De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs

Voor bronvermelding worden op veel hogescholen en universiteiten de APA-richtlijnen toegepast. Omdat een Nederlandse handleiding ontbrak is in 2017 De APA-richtlijnen uitgelegd uitgebracht, een door de Werkgroep APA samengestelde handleiding gebaseerd op de Amerikaanse richtlijnen. Nadat in 2020 de 7e editie van de Publication manual of the American Psychological Association is verschenen, waarbij enkele richtlijnen zijn herzien, ontstond de noodzaak ook De APA-richtlijnen uitgelegd aan te passen. In deze 3e editie zijn de herziene richtlijnen verwerkt, worden meer dan 100 voorbeelden gegeven en nieuwe onderwerpen behandeld, zoals de opmaak van een verslag. 

De derde, herziene editie (2021) van deze handleiding is beschikbaar als gratis download of te koop bij Studie Bijdehand (€ 6,95) en in de HAN Campusstore (€ 5,95).

APA in Word

Word 2013 en Word 2016 bieden de mogelijkheid om automatisch bronnenlijsten te genereren en bronvermeldingen toe te voegen achter citaten en parafrasen. In deze handleiding vind je uitleg over hoe dit werkt.