Skip to Main Content

Learning & Development: Refworks

Algemeen

 

Let op: per 1 januari 2023 zal Refworks niet meer via de HAN aangeboden worden.

In plaats daarvan kun je Endnote of Zotero gebruiken.

 

Gespecialiseerde software kan helpen bij het op de juiste manier opslaan, bewerken en hergebruiken van de beschrijvende informatie (metadata) van publicaties.
Deze software identificeert gegevens (zoals titel, auteur, publicatiedatum etc.) en plaatst ze in een persoonlijke bibliotheek. Deze collectie kan vervolgens worden gebruikt om referenties toe te voegen aan een eigen artikel, scriptie of werkstuk.

ENDNOTE

Endnote

Start je met een onderzoek of bijvoorbeeld een (afstudeer-)opdracht waarbij je veel met literatuurverwijzingen (referenties) te maken krijgt, dan kan een referentiemanager je goed helpen. De HAN heeft Endnote aangeschaft. Deze tool is nu beschikbaar voor alle studenten en medewerkers van de HAN.

Endnote is een programma dat je helpt bij het verzamelen, organiseren, citeren en delen van verwijzingen (referenties) naar bronnen (zoals artikelen en boeken). De samenwerking en integratie met Word is zeer goed. En omdat Endnote door veel instellingen wordt gebruikt - waaronder de Radboud Universiteit - helpt het in de samenwerking met externen.

Beschikbaarheid
- Endnote is op alle vaste computers binnen de HAN beschikbaar.
- Medewerkers met een HAN-laptop kunnen het programma downloaden via de bedrijfsportal.
- Studenten kunnen de installatiebestanden op OnderwijsOnline gebruiken.

Van Refworks naar Endnote
Het programma Refworks, waar we tot nu toe gebruik van maakten, is nog tot eind dit jaar beschikbaar.
Gebruikers waren niet tevreden over deze referentiemanager, daarom is besloten het contract te beëindigen en over te stappen op Endnote.
Heb je nog referenties in Refworks staan? Zet deze dan voor 31 december 2022 over. De handleiding is, net als de anderen bestanden, te vinden op OnderwijsOnline.

Ondersteuning Er is een (HAN)gids beschikbaar waar veel praktische informatie over Endnote te vinden is: https://libguides.studiecentra.han.nl/endnote 
Kom je er niet uit? Mail dan naar onderzoeksondersteuning@han.nl

Wat is Refworks?

Bij de HAN is gekozen voor het aanbieden en ondersteunen van RefWorks: een webapplicatie waarmee op een eenvoudige manier literatuurverwijzingen kunnen worden opgeslagen, beheerd en gebruikt. Met RefWorks kunnen:

  • Vanuit veel databanken, zoekmachines en websites (bijv. WorldCat, Google Scholar, Web of Science, Academic Search Complete, ScienceDirect en Wiley) direct relevante bronverwijzingen geïmporteerd worden in een eigen online database.
     
  • Deze bronverwijzingen worden beheerd door ze bijvoorbeeld te verrijken met eigen trefwoorden, te ontdubbelen of te doorzoeken.
     
  • Verwijzingen gedeeld worden met anderen: docenten kunnen een literatuurlijst beschikbaar stellen aan studenten, en groepen onderzoekers of studenten kunnen samenwerken via gedeelde mappen of gedeelde accounts.
     
  • Literatuurverwijzingen geciteerd worden in een Word-document en vervolgens volautomatisch een bibliografie gegenereerd worden in een stijl naar keuze (bijvoorbeeld APA).

Zie voor meer uitleg de online tutorials van RefWorks op Youtube.

Een RefWorks account aanmaken

Alle studenten en medewerkers van de HAN hebben toegang tot een persoonlijk Refworks account.
Ga daarvoor naar https://www.refworks.com , log in bij Login using other credentials in met uw HAN account:



Daarnaast is het mogelijk om zelf andere Refworks accounts aan te maken, bijvoorbeeld om samen met anderen in te werken. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Ga binnen de HAN naar http://www.refworks.com/
  2. Klik op Sign up for a New Account
  3. Vul het formulier in en klik op Create Account

RefWorks laat direct de persoonlijke pagina zien, en na enige tijd wordt een e-mail met daarin de login informatie verzonden.

Inloggen bij RefWorks

Voor toegang tot het standaard account

  1. Ga naar: https://www.refworks.com/RWShibboleth?providerId=https://sso.han.nl/ssp
  2. Log in met je HAN account


Voor toegang tot een zelf gemaakt account => Binnen de HAN:

  1. Ga naar www.refworks.com/
  2. Log in met de eigen account gegevens


Voor toegang tot een zelf gemaakt account => Buiten de HAN:

  1. Ga naar www.refworks.com/
  2. Vul de Group Code in: RWHVANijmegen (zie afbeelding)
  3. Login met de account gegevens 

Werken met RefWorks

Het gebruik van Refworks blijkt voor de meeste gebruikers niet moeilijk te zijn en ondersteuning is ruim voorhanden:

Uitleg over versies

De HAN ondersteunt en biedt toegang tot Refworks Legacy.

Op termijn, als aan enkele technische basisvoorwaarden is voldaan, zal de huidige versie vervangen worden door New Refworks

Studenten en medewerkers die nu al met de nieuwe versie willen werken zullen het dus voorlopig zonder ondersteuning moeten doen.