Tweedegraads Lerarenopleidingen: Open Onderwijs

LibGuide Open Education en libguide Edusources

websites

Tipping Point Ahead | Tipping Point Ahead in de klas - Tipping Point Ahead  Bij Tipping Point Ahead horen lesmodules. Zo kunnen leerlingen kennismaken met klimaatonderzoek, en er zelf mee aan de slag. er zijn modules voor de vakken Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Aardrijkskunde

Spraak omzetten naar tekst

DIDACTISCHE TIP: Zet spraak om naar geschreven tekst met de dicteertool in MS Word.
MS Word heeft een ingebouwde dicteertool waarmee spraak-naar-tekst omgezet kan worden. Elke HAN-student en medewerker kan deze tool gebruiken, mits er een internet verbinding is. De dicteertool in MS word kan spraak herkennen (via de microfoon van je device) in ongeveer 20 talen, waaronder Nederlands, Engels en Duits en legt de herkende spraak meteen als tekst vast in het MS Word document. Ook leestekens kunnen worden toegevoegd door ze expliciet te benoemen of  via de dicteerwerkbalk de knop “automatisch leestekens toevoegen” aan te vinken (alleen in webversie van MS Word). In het Engels is het ook mogelijk via spraak tekst te verwijderen of aan te passen, dit kan helaas nog niet in het Nederlands of Duits. De dicteertool herkent ook spraak afkomstig van video of audio die op andere manieren via de microfoon van je device binnenkomt (radio/podcast/video etc). De dicteertool is niet alleen in MS Word aanwezig maar ook bijv. in MS Outlook en MS Powerpoint.

Het gebruik van de dicteertool kan een uitkomst zijn voor:

• Studenten die moeite hebben met schrijven door bijv. een motorische functiebeperking, dyslexie of een visuele beperking
  • Docenten die ondertiteling aan hun weblecture of kennisclip willen toevoegen ten behoeve van studenten/docenten met een gehoorbeperking of anderstaligen, door een transcript bij te voegen in MS Stream of MS PPT. (Je kan via de dicteertool de tekst vanuit de video omzetten naar een transcript en deze vervolgens als file bijvoegen. Tip: video of radio dan wel laten afspeken via ander device...)
  • Onderzoekers die snel en accuraat een interview willen uitschrijven en later analyseren in bijv. Atlas