Skip to Main Content

Bedrijfskunde - Bronnen en informatievaardigheden: Bronnen verwerken

Bronnen verwerken en plagiaat

Je mag/moet gebruik maken van de kennis van vakdeskundigen en wetenschappers. Dat is toegestaan mits je aan een hele belangrijke voorwaarde voldoet: je moet je bronnen vermelden; in je tekst en overeenkomstig in je bronnenlijst. Het is echt heel belangrijk dat je je bronnen vermeldt. Doe je dat niet, dan overtreed je het auteursrecht en maak je je schuldig aan plagiaat. Dat is niet alleen strafbaar maar ook nog eens allesbehalve professioneel als je net doet alsof het jouw kennis betreft. Het is juist professioneel als je laat zien van wie je deze kennis hebt overgenomen en binnen welke context jij deze hebt toegepast. Lees hier meer over wat plagiaat is en hoe de HAN daarmee omgaat.

Wanneer voor een werkstuk (of publicatie) literatuur en andere bronnen zijn gebruikt moet daar op een correcte manier naar worden verwezen volgens APA-normen, zodat de docent (of een andere lezer) kan nagaan welke bronnen gebruikt zijn en of de bronnen goed gebruikt zijn.
Het doel van een literatuurvermelding is:

  • de vindbaarheid: je geeft aan waar de informatie kan worden teruggevonden
  • de controleerbaarheid: je geeft de mogelijkheid tot verificatie
  • de bescheidenheid: je geeft de ander de eer die hem of haar toekomt

Op de website van de Studiecentra is een speciale pagina te vinden over het correct verwerken van bronnen. Hier vind je uitleg en voorbeelden. 

De 10 meest gemaakte APA-fouten, herken je ze? Doe deze test en leer ze te vermijden.

APA handleiding

De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs. 

De tweede editie (2018) van deze handleiding is hier beschikbaar als gratis download of te koop voor € 3,95 via Studystore en in de HAN Campusstore.

APA in Word

Word 2013 en Word 2016 bieden de mogelijkheid om automatisch bronnenlijsten te genereren en bronvermeldingen toe te voegen achter citaten en parafrasen. In deze handleiding (klik op de foto) vind je uitleg over hoe dit werkt.