Skip to Main Content

Edusources: 1. CC-licentie

Platform voor digitale en open leermaterialen

Publiceren van open leermateriaal

Als je leermateriaal open wilt delen en publiceren, krijg je met de volgende stappen of elementen te maken. Soms ter voorbereiding op het onderwijsmateriaal dat je gaat creëren of al hebt gecreëerd, soms hierna. De stappen kunnen in onderstaande volgorde plaatsvinden, maar vaak lopen ze ook door en naast elkaar.

 

 

Stap 1. CC-licentie

Stap 1: cc-licentie

 

Op deze pagina vind je meer informatie over de eerste stap, namelijk het gebruik van een cc-licentie en het belang ervan. Lees de informatie hieronder door en maak een keuze voor de CC-licentie.

Mocht je meer informatie of advies willen, neem dan contact op met het auteursrechteninformatiepunt van de HAN of met het digitaal studiecentrum.  

CC-licentie of 'auteursrecht andersom'

Je staat op het punt om leermateriaal te gaan maken of gaan delen of je overweegt om dit te gaan doen. Om ervoor te zorgen dat de auteursrechten goed geregeld zijn, maak je bij voorkeur gebruik van een cc-licentie. Dit wordt ook wel 'auteursrecht andersom' genoemd. Hiermee geef je al vooraf aan hoe jouw leermateriaal materiaal mag worden gebruikt, verwerkt en gedeeld. Via de link vind je meer informatie over het gebruik ervan.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen. Het advies is om CC-BY te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze licentie het minst beperkend is en hergebruik stimuleert.

In het kennisdissiminatiebeleid van de HAN vind je meer informatie over het open access publiceren bij de HAN.

CC-chooser

Via de cc-chooser vind je een stappenplan dat je eenvoudig helpt om de juiste cc-licentie te kiezen voor jouw leermateriaal. De cc-licentie voeg je toe aan het materiaal dat je gaat maken. Op deze manier weten gebruikers van jouw leermateriaal hoe ze dit materiaal zelf kunnen gebruiken, bijvoorbeeld delen of bewerken.