Skip to Main Content

Edusources: 4. Check auteursrecht

Platform voor digitale en open leermaterialen

Publiceren van open leermateriaal

Als je leermateriaal open wilt delen en publiceren, krijg je met de volgende stappen of elementen te maken. Soms ter voorbereiding op het onderwijsmateriaal dat je gaat creëren of al hebt gecreëerd, soms hierna. De stappen kunnen in onderstaande volgorde plaatsvinden, maar vaak lopen ze ook door en naast elkaar.

 

 

Stap 4. Check auteursrechten

Stap 4: check auteursrechten

 

Op deze pagina vind je meer informatie over de vierde stap, namelijk het auteursrecht dat kan rusten op het materiaal dat je gebruikt. En je vindt er informatie over het verschil in auteursrechten op materiaal binnen en buiten de HAN. Lees de informatie hieronder door.

Mocht je meer informatie of advies willen, neem dan contact op met het auteursrechteninformatiepunt van de HAN of met het digitaal studiecentrum.  

Auteursrechten op leermateriaal dat je gebruikt van anderen

Op het materiaal dat je gaat maken, kan auteursrecht rusten. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of dat het geval is. Denk hierbij aan afbeeldingen of video's waar auteursrechten voor gelden Als er geen cc-licentie op het materiaal zit, geldt automatisch het auteursrecht zoals we dat traditioneel kennen.

Verder is het van belang dat er op de juiste wijze verwezen wordt naar de bronnen die je hebt gebruikt.

 

Het is mogelijk om een auteursrechtencheck te laten doen op het leermateriaal dat je wilt delen. Neem hiervoor contact op met het Digitaal Studiecentrum.

Auteursrecht op leermateriaal gemaakt door HAN-medewerkers

Ben je in dienst van de HAN, dan berust het auteursrecht op het materiaal dat je maakt, bij de HAN. Dit is zo geregeld in de CAO. Het is daarom ook raadzaam om te overleggen met jouw leidinggevende, voordat je overgaat tot publicatie.

Onderwijsmateriaal open delen versus semi-open delen binnen de HAN

Als je leermateriaal open gaat delen, dus buiten de HAN, dan gelden er andere voorwaarden dan wanneer je binnen de HAN deelt, semi-open. Binnen de HAN zijn de onderwijsexcerptie en de EASY ACCESS-regeling van toepassing. Buiten de HAN is dit niet zo.