Skip to Main Content

Volwaardig leven met autisme: Ervaringsverhalen

Inleiding

Neurodiversiteit houdt in dat neurotypische perspectief niet de norm zou moeten zijn. De normale ontwikkeling kan niet het enige verhaal zijn dat wordt verteld. Om diversiteit te bereiken, zijn ook andere verhalen nodig. Hieronder vind je diverse mogelijkheden om je te verdiepen in verhalen van autistische mensen.

Website

Dit is ook autisme is de website van sofware engineer Michel. Hij schrijft:

'... ik ben autist. Of ik heb autisme, als je dat fijner vindt klinken. Wat dat voor mij betekent, beschrijf ik op deze website. Dat doe ik door het proces te beschrijven dat in mijn lichaam plaats vindt in situaties. Gevoelens trekken op, vermengen zich met gedachten, leiden tot chaos in mijn hoofd en uiteindelijk tot woorden die mij inzicht verschaffen in mijzelf.'


Klik en lees hier verder.

Boek

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Klik hier en lees meer.

Blogs

FANN is de website van het Female Autisme Network of the Netherlands. Gemaakt door 4 psychologen en 1 psychiater  en specifiek voor de doelgroep meisjes en vrouwen met ASS.

Op deze website vind je ook een themapagina waarop een aantal blogs zijn verzameld. Daarin worden kennis en ervaringen gedeeld vanuit ervaringsperspectief maar ook vanuit hulpverleners-perspectief. 


Klik hier om de blogs te lezen.

Ervaringsverhalen op de website van de NVA

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vind je een themapagina over pubers met autisme in het voortgezet onderwijs, met de titel 'goed te doen!'

In 3-minutenfilmpjes vertellen jongeren, die op het voortgezet onderwijs en MBO zitten, zelf wat ze goed kunnen en waar ze moeite mee hebben. Over het algemeen blijkt uit hun verhalen dat je met autisme best je weg kunt vinden in het reguliere voortgezet onderwijs. Het is dan wel belangrijk dat je indien nodig wat extra hulp krijgt, zowel van docenten als thuis.

Lees en kijk hier verder.