Volwaardig leven met autisme: Tools

Inleiding

En nu wil je als (toekomstig) professional met je kennis over volwaardig leven met autisme in een neurodiverse samenleving aan de slag. Hiervoor kun je van onderstaande tools gebruik maken. Zo hebben we een praatplaat opgenomen over communicatie tussen mensen met en zonder autisme. Deze plaat kun je gebruiken om het gesprek aan te gaan hoe je zelf communiceert en of je daarmee rekening houdt met neurodiversiteit. Ook het bijbehorende filmpje geeft de mogelijkheid om het hierover te hebben.

Boek

Dit boek is geschreven voor tieners met autisme. Op de achterflap staat: 'als je autisme hebt, werken jouw hersenen anders dan bij de meeste mensen. Je verwerkt informatie op een andere manier. In je kinderjaren bepalen volwassenen wat jij nodig hebt. Maar als je in de bovenbouw van de basisschool komt, of naar het voortgezet onderwijs gaat, is het belangrijk dat je zélf weet wat jouw autisme inhoudt. Je begrijpt jezelf dan niet alleen beter, maar kunt ook aan anderen uitleggen wat je nodig hebt om je goed te voelen en hoe jij het beste kunt leven, werken en leren. Dit boek helpt je daarbij. Je leert meer over autisme in het algemeen, en door het beantwoorden van de vragen aan het eind van ieder hoofdstuk, zeker ook over jouw autisme. Met dit boek ga je op zoek naar signalen en wegwijzers die jij kunt gebruiken om je eigen weg hierin te vinden'. Auteur: Suzanne Agterberg-Rouwhorst.

Lees meer op www.jouwautisme.nl

AutismeTV.nl

AutismeTV is een online TV-zender met webinars, reportages en college’s over autisme.

Wil je kijken? Klik dan hier.

Checklist

Het Woonpunt Autisme heeft een checklist gemaakt die jongeren met autisme voorbereiden op het proces van 'uit huis gaan'. Er worden 10 aandachtsgebieden genoemd die daarbij belangrijk zijn zoals geld, persoonlijke verzorging, huishouden en zingeving.

Wil je de checklist bekijken? Klik dan hier.