Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

CINAHL: 2. Zoeken met CINAHL-Headings

Zoeken naar verpleegkundige literatuur

Wat zijn CINAHL-Headings?

 

 

 

 

 

 

Medical Headings (MH) zijn trefwoorden die aan een artikel zijn toegevoegd. Die trefwoorden kun je vergelijken met een tag die is toegekend aan bijvoorbeeld een foto op Facebook. Met die tag kun je vergelijkbare documenten vinden. Medical Headings werken ook zo. De Medical Headings van CINAHL en de MeSH van PubMed zijn beide op dit principe gebaseerd.

CINAHL-trefwoorden zijn gebaseerd op de MH-rubrieken met specifieke trefwoorden op het gebied van verpleegkunde en paramedische zorg.  De trefwoorden worden jaarlijks bijgewerkt en indien nodig aangepast, bijvoorbeeld naar aanleiding van de actualiteit. Nieuwe termen kunnen worden toegevoegd.

Hoe vind je CINAHL-Headings?

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn drie manieren om CINAHL-Headings te vinden:

- vink het vierkant Termen voor onderwerp voor voorstellen aan;

- klik op CINAHL-Headings op de blauwe balk helemaal bovenin.

- als de naam van de CINAHL-Heading al bekend is, is het mogelijk om de term rechtstreeks in de zoekregel in te geven door het veld MH Exact Subject Heading te selecteren.

 

In de tutorials hieronder staat dit verder uitgelegd, gevolgd door de stappen die hierna volgen.

Verschil PubMed en CINAHL

PubMed worden nauwere termen van de MeSH-term automatisch meegenomen in de zoekactie.

In CINAHL is dit niet het geval. Daar kies je voor uitbreiden of explode om de onderliggende of nauwere termen mee te nemen in de zoekactie.

Video Medical subject headings (3:18)