Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Pabo Arnhem en Nijmegen: Start

Een greep uit onze nieuwe aanwinsten!

Verbouwing Studiecentrum Educatie Nijmegen

Studiecentrum Educatie Nijmegen is een aantal maanden gesloten vanwege een grote verbouwing. Klik op de afbeelding hierboven voor meer informatie (opent in een nieuw venster).

Hoe leg je de oorlog in Oekraïne uit in de klas?

De oorlog in Oekraïne is volop in het nieuws. Het jeugdjournaal geeft er aandacht aan en thuis en in de klas wordt erover gepraat. Kinderen zitten met vragen waar je als juf of meester misschien ook niet meteen een antwoord op hebt. 
Een manier om het onderwerp oorlog in de klas te bespreken is via literatuur. Hieronder staan een aantal boeken met als onderwerp oorlog.

Wil je zelf wat meer achtergrond over de oorlog in Oekraïne? Onze collega heeft wat podcasts verzameld in de libguide voor de lerarenopleidingen VO.

Prentenboeken (AA):

B-boeken

C-boeken

Informatieve jeugdboeken

Gratis taalspelletjes voor in de klas

Klik hier voor gratis taalspelletjes

Zwijssen biedt vier gratis taalspellen aan om te gebruiken in je (stage)klas!

Geef ruimte aan creativiteit en doe eens wat anders: doe een taalspel. 

Link naar het spel Dixit

Zin in een klassiek bordspel? Probeer eens Dixit! Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. 

Welkom op deze LibGuide!

Een LibGuide (ook wel Library Guide) is een soort gids die kan worden ingezet voor verschillende doeleinden.

Wij (Nikki Hooijerink en Janneke van der Pol) hebben ervoor gekozen om jou in deze gids kennis te laten maken met de twee studiecentra waar je als pabostudent terecht kunt.

Daarnaast helpen we je in deze gids graag verder op het gebied van informatievaardigheden. Informatievaardigheden hebben betrekking op het zoeken en vinden van informatie, het beoordelen van deze informatie en het juist verwerken daarvan in je tekst (via de APA-richtlijnen). In de loop van je studie zul je hier steeds meer mee te maken krijgen en zal er op dit gebied steeds meer van je verwacht worden.

Heb je hier vragen over, schroom dan niet en mail ons!

Beste onderwijsboek 2021

Jaarlijks organiseert de LBBO (Landelijke Beroepsgroep Begeleiders Onderwijs) de Verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar.

Het beste onderwijsboek van 2021 is:
Bijlsma, H. & Keyser, M. (2021). Erken de ongelijkheid: De kracht van diversiteit in onderwijsteams. Uitgeverij Pica.

 

Een aantal andere boeken uit de top 5:

Bakx, A., Van Gerven, E. &, Weterings-Helmons, A. (2021). Hoe dan?! Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen. Uitgeverij Pica.

Drost, M. (2021). Focus op het leerproces met formatief evalueren. Instondo.

Feryn, S. (2021). Kleuters laten groeien in executieve functies: Hoe? Zo! Zet je ef-bril op. Uitgeverij LannooCampus.

Ros, B., Van Gelderen, A., De Glopper, K. & Van Steensel, R. (2021). Leer ze lezen: Praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs. Ten Brink Uitgevers.

 

 

 

Volg ons op Instagram!

Volg ons nu ook op Instagram!
Voor tips & tricks, nieuws en aanwinsten

 @Studiecentra_educatie

Via welke kanalen wil je ons graag nog meer volgen?
Facebook: 0 stemmen (0%)
Tiktok: 1 stemmen (100%)
Twitter: 0 stemmen (0%)
LinkedIn: 0 stemmen (0%)
YouTube: 0 stemmen (0%)
Snapchat: 0 stemmen (0%)
Geen van allen: 0 stemmen (0%)
Iets anders (laat het ons weten per mail!): 0 stemmen (0%)
Totaal aantal stemmen: 1

Deze zes kinderboekenschrijvers tussen 83 en 93 jaar blijven inspireren

Kinderboekenschrijvers Imme Dros en Harrie Geelen. Beeld: NOS/NTR.


Nieuwsuur heeft vijf korte interviews gehouden met zes kinderboekenschrijvers:  Imme Dros (85) en Harrie Geelen (83), Els Pelgrom (87), Thé Tjong-Khing (88), Dolf Verroen (93) en Tonke Dragt (91). 

Bekijk de fragmenten hier: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2413263-deze-zes-kinderboekenschrijvers-tussen-83-en-93-jaar-blijven-inspireren

Lesseries over deepfakes en nepnieuws

SkillsDojo is een website waar je allerlei lesseries kan vinden over bijvoorbeeld programmeren, robots bouwen en apps. Ook als je hier zelf geen kennis van hebt, kan je de lesseries inzetten in de klas!

SkillsDojo is bezig met het ontwerpen van een lesserie over deepfakes en nepnieuws, om kinderen te leren wat betrouwbare informatie is, en hen voor te bereiden op een toekomst waar dergelijke technologieën steeds vaker ingezet worden.

In het artikel hieronder lees je meer over de lesserie!

 

Aanwinsten

De collectie van het studiecentrum wordt regelmatig aangevuld met nieuwe materialen. In de slideshow hierboven zie je greep uit een aantal boeken die de laatste maanden in onze collectie zijn opgenomen.

Wil je meer weten over de uitleenmogelijkheden van een titel? Kik dan met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies voor 'openen in een nieuw tabblad'. Je gaat dan direct naar onze catalogus. 

Heb je zelf nog goede tips voor (online) boeken of andere materialen, waarvan je denkt dat ze echt een aanwinst zijn voor de studiecentra? Geef ons die dan zeker door. Je kunt dit persoonlijk aan de balie aan één van onze collega's doorgeven of via mailtje naar Nikki Hooijerink of Janneke van der Pol. Hun contactgegevens vind je op bij Contact & informatie. Alvast bedankt voor het meedenken!