Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Pabo Arnhem en Nijmegen: Informatievaardigheden

Intro informatievaardigheden

Tijdens je opleiding krijg je te maken met het uitvoeren van onderzoek en het vastleggen van je bevindingen. Hier heb je informatievaardigheden bij nodig. Als je op een systematische manier betrouwbare informatie kunt verzamelen, beoordelen, verwerken en presenteren, dan ben je informatievaardig. Dit zoeken naar informatie en het hanteren van een correcte bronvermelding begint al in het eerste jaar. De informatiespecialisten geven tijdens je opleiding verschillende gastcolleges over dit onderwerp. 

Hieronder vind je een paar kennisclips die zijn opgenomen door onze collega Roos van Rooij. Zij is informatiespecialist voor de lerarenopleiding VO en werkzaam binnen het studiecentrum op K35. In de kennisclips doorloopt zij alle fasen van informatievaardigheden. Van het zoeken naar informatie en het formuleren van goede zoektermen naar het correct vermelden van de door jou gebruikte bronnen in de tekst en bronnenlijst. 

Heb je nog vragen? Je mag ons altijd mailen. Soms kunnen we je vraag eenvoudig per e-mail beantwoorden. Lukt dit niet, dan maken we gewoon een afspraak en kijken we graag met je mee!

Benieuwd hoe informatievaardig je al bent? Doe de diagnostische toets! 

Les informatievaardigheden

In de onderstaande lessenserie zijn de eerste 3 delen van het zoekproces (oriëntatie, zoeken en vinden) uitgelegd aan de hand van de Powerpointpresentatie die we ook voor onze fysieke lessen gebruiken. Deze les is dus te gebruiken als digitale vervanger van de klassikale versie. Na het bekijken van deze lessenserie kan een vragenuur worden ingepland met één van onze informatiespecialisten, om studenten verder te helpen met specifieke vragen m.b.t. informatievaardigheden.

Inhoud:
Deel 1: oriëntatie op je onderwerp
Deel 2: zoekvraag formuleren met bijbehorende termen
Deel 3: zoekstrategieën en zoekmethoden en hoe deze in een databank te gebruiken

 

Meer info

Op deze pagina vind je slechts een klein stukje van alle informatie op het gebied van informatievaardigheden. In deze Libguide vind je het hele proces nog uitgebreider beschreven.

Nepnieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

     De stappen op de poster (IFLA, 2017)  kunnen je helpen om te beoordelen of je te maken hebt met nepnieuws. Klik op de afbeelding voor een grote versie van de poster.

Vragenlijst betrouwbaarheid

Deze vragenlijst geeft een globale indruk van de betrouwbaarheid van je website of document. De bron is betrouwbaarder als je op de meeste vragen “ja” antwoordt. Hoe vaker “nee” of “twijfelachtig”, hoe onbetrouwbaarder. 
 

Deze vragenlijst is gebaseerd op de "Hoe ontdek je nepnieuws" poster van IFLA. Deze poster vind je bovenaan deze pagina, of op https://repository.ifla.org/handle/123456789/210

Studiecentra - Check je Informatie