Skip to Main Content

Eric: Home

Zoeken naar literatuur over onderwijs en didactiek

Inleiding ERIC

Om efficiënt te zoeken in ERIC, is het aan te raden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je nog niet precies weet wat je zoekt of waar je naar op zoekt bent, is de kans klein dat je in ERIC vindt wat je nodig hebt.

Als je in ERIC begint met zoeken voor bijvoorbeeld je praktijkgericht onderzoek, heb je vaak nog geen goede zoektermen en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Je kunt je dan beter eerst oriënteren in bijvoorbeeld HANQuest of Google Scholar. Een overzichtelijk stappenplan vind je hier. 

Wanneer gebruik je ERIC?

  • je bent op zoek naar informatie over onderwijs en onderzoek.
  • je wilt een systematic review of meta-analyse uitvoeren.

Wat is ERIC?

 

ERIC, Informatiecentrum Onderwijs Resources, is een online digitale bibliotheek op het gebied van onderwijsonderzoek en onderwijsinformatie. ERIC is onderdeel van het Institute of Education Sciences van het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs.

 

De ERIC-collectie, gestart in 1966, bevat ruim 1,5 miljoen referenties uit onder andere:

- tijdschriftartikelen

- boeken

- conferentiedocumenten

- technische rapporten

- proefschriften

- beleidsdocumenten

 

Toegang tot ERIC

Ga naar de databank ERIC via de website van de HAN Studiecentra of via de LibGuides. Zo heb je direct toegang tot de full text van de artikelen.

Let op! Ga niet naar ERIC via Google. Als je via Google naar ERIC gaat, heb je veel minder toegang tot full text-artikelen dan via de ingang via de HAN Studiecentra.