Skip to Main Content

Amberscript: Tips

Verbeteren audiokwaliteit

In hoeverre je audio automatisch omgezet kan worden in tekst hangt direct samen met de kwaliteit van je audio. Perfecte kwaliteit audio kan tot 98% correct automatisch omgezet worden in tekst, zeer slechte kwaliteit audio kan soms helemaal niet automatisch omgezet worden.

Hieronder lees je in 4 stappen hoe je ervoor kunt zorgen dat je audio bestanden van hoge kwaliteit zijn en zo je automatische transcripten verbeterd zullen worden.

1. Afstand microfoon

Een te grote afstand tussen de microfoon en de spreker is de hoofdoorzaak van slechte automatische transcripties. De geluidskwaliteit wordt enorm beïnvloed door de afstand van de spreker tot de microfoon.

  • Houdt de telefoon voor de mond van de spreker. De perfecte afstand is ~10cm.
  • Of leg de telefoon vlak voor de spreker op tafel. 
  • Haal het hoesje van je telefoon. 
  • Gebruik een los microfoontje (indien aanwezig).

2. Achtergrond geluiden

De kwaliteit van de audio verbetert enorm, wanneer het grootste gedeelte van de achtergrond geluiden worden geëlimineerd. Deze tips zorgen ervoor dat het zo stil mogelijk is op het moment van opnemen:

  • Zorg ervoor dat iedereen om je heen stil is.
  • Zet alle apparaten uit die geluid kunnen maken.

3. Kwaliteit microfoon

Natuurlijk is de kwaliteit van de audio enorm afhankelijk van de kwaliteit van de microfoon. Bij microfoons geldt het vaak dat een duurdere microfoon ook betere kwaliteit heeft. Gelukkig zijn er ook goedkope microfoons waarmee goede kwaliteit audio mee opgenomen kan worden, al is het alleen al omdat ze waarborgen dat de spreker en de microfoon zich op de juiste afstand van elkaar bevinden.

Er zijn verschillende soorten microfoons, namelijk:

1. Een lavalier een (clip-on microfoon)

De lavalier is uitstekend geschikt voor interviews. De lavalier zorgt voor een betere opname kwaliteit dan een telefoon en zorgt ervoor dat er een optimale afstand is tussen de spreker en de microfoon.

Microphone

2. Een telefoon

Vrijwel elke smartphone heeft tegenwoordig een spraak opname software beschikbaar. Dit maakt de smartphone de meest toegankelijke microfoon in dit rijtje. De kwaliteit van de opname is bij de meeste smartphones vrij goed, wel komt het de kwaliteit ten goede wanneer je de telefoon dichtbij de spreker houdt en niet op tafel legt.

Mobile phone

3. Een laptop

De meeste laptops hebben een ingebouwde microfoon, ook deze microfoon kan gebruikt worden voor het opnemen van interviews. De laptop en telefoon zijn beide goede opties, wanneer je niet in een losse microfoon wilt investeren. Echter raden wij, voor het opnemen van interviews, het gebruik van een smartphone aan boven een laptop. Dit omdat een smartphone makkelijker is in gebruik en betere kwaliteit audio opneemt.

5. Een voice recorder

Een voice recorder, oftewel een dictafoon, is een microfoon die uitstekend gebruikt kan worden voor het opnemen van interviews. De kwaliteit van de opnames is meestal erg hoog bij een voice recorder. Ook bij een voice recorder verbeterd de kwaliteit van de opname enorm wanneer je de voice recorder bij de spreker houdt en niet op tafel legt.

 

Hieronder een overzicht van opties en de bijbehorende foutpercentage:

MICROFOON woordfoutpercentage
Lavalier (een clip-on microfoon) + telefoon 10% – 20%
Premium telefoon op tafel 20% – 30%
Premium telefoon in je hand 15% – 25%
Budget telefoon op tafel 30% – 80%
Budget telefoon in je hand 20% – 50%
Laptop 30% – 50%
Tafelmicrofoon 10% – 40%

 

Zoals je ziet is er al een aanzienlijk verschil tussen of je telefoon op tafel ligt en of je je telefoon vasthoudt. Verder is de kwaliteit van je microfoon van enorm belang. Binnen de HAN kun je 2 verschillende voice recorders lenen, een handheld en een tafel/statief-model. Kijk bij de FAQ voor meer informatie.

4. Eén spreker tegelijk

Praat tijdens de opname vooral niet door elkaar heen. Naast dat het niet helemaal netjes is om door elkaar heen te praten raakt onze transcriptie software er ook nog eens van in de war.

Verder heeft onze software het ook lastig met zware accenten. Het is natuurlijk lastig om iets aan een accent te doen, maar het helpt enorm om te proberen zo accentloos mogelijk te praten.