Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

PubMed (oude versie): MeSH

Zoeken naar biomedische literatuur (basis)

Voordelen MeSH

  • De term is altijd relevant
  • Eén term voor spellingsvarianten/synoniemen
  • Nauwere termen worden standaard meegenomen
  • MeSH vindt ook artikelen die geen samenvatting hebben

Let op!

  • Soms ook menselijke fouten! MeSH wordt door mensen toegekend (niet door computers)
  • Nieuwe begrippen hebben (nog) geen MeSH-term
  • Aan nieuwe artikelen is (nog) geen MeSH-term toegevoegd. Dit duurt doorgaans zo'n 6-8 weken.

Hoe vind je de juiste MeSH-term?

Om met MeSH-termen te kunnen zoeken moet je eerst weten welke term door de redactie van PubMed gebruikt wordt als MeSH. Wil je bijvoorbeeld artikelen vinden die gaan over een cerebrovasculair accident, moet je dan zoeken op CVA, Stroke of Cerebrovascular Accident? Dit kun je gemakkelijk opzoeken in de MeSH-databank. Klik op de afbeelding hieronder om te zien hoe je in de MeSH-databank komt:  

Wat is MeSH?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MeSH (medical subheadings) zijn trefwoorden die aan een artikel zijn toegevoegd. Die trefwoorden kun je vergelijken met een tag die je toekent aan bijvoorbeeld een foto op Facebook, waarmee je kunt gaan zoeken. Als een artikel MeSH-termen heeft, dan staan deze onder het artikel. Klik vervolgens op MeSH-Terms voor het volledige overzicht: 
 

Hoe selecteer je een MeSH-term?

Wanneer je de juiste MeSH-term gevonden hebt, kun je deze vervolgens gebruiken om mee te zoeken. Hiermee selecteer je dus alle artikelen in PubMed waaraan de betreffende MeSH-term gekoppeld is. Het selecteren en zoeken met MeSH-termen kan op drie manieren.

Optie 1:

Weet je al meteen welke MeSH-termen je wilt gebruiken dan kun je er per zoekopdracht meerdere selecteren. Klik op de afbeelding hieronder voor een voorbeeld:

Optie 2:

Door eerst de MeSH-term open te klikken kun je controleren of je de juiste hebt. Klik op de afbeelding hieronder voor een voorbeeld:

Optie 3:

Als je al weet of iets een MeSH-term is dan je hier ook op zoeken door er [MESH] achter te zetten, bijvoorbeeld: stroke[MESH] AND occupational therapy[MESH]