Skip to Main Content

Logopedie - Introductie Studiecentra: Tips & tricks

Een eerste kennismaking met de Studiecentra

Hoe kun je ook vanuit thuis toegang krijgen tot artikelen?

Artikelen zitten in databanken. Deze databanken zijn niet vrij en openbaar toegankelijk maar zijn gekoppeld aan abonnementen. Voor HAN studenten en medewerkers beheren de HAN studiecentra deze abonnementen. Om gebruik te kunnen maken van de databanken moet je je identificeren als HAN student of medewerker. Dit kan door in te loggen met je HAN account.
Wanneer je binnen de HAN werkt op een HAN computer of je eigen laptop, zul je waarschijnlijk gebruik maken van Eduroam als WiFi netwerk. Daarmee wordt jouw computer automatisch herkend als HAN computer en heb je toegang tot de databanken.
Wanneer je buiten de HAN werkt op je eigen computer zijn er andere mogelijkheden om herkend te worden als HAN student/medewerker. Hieronder enkele tips voor optimale toegang tot artikelen, met name als je op je eigen computer, vanuit thuis je literatuuronderzoek uitvoert.

Werk via Workspace

Wanneer je werkt via Workspace word je herkend als HAN student/medewerker omdat je ingelogd bent met je HANaccount. Bij het zoeken naar literatuur heb je dan altijd direct toegang tot de fulltext van het artikel als deze via onze databanken beschikbaar is.

Om via Workspace/VMware te kunnen werken moet je een programma downloaden op je computer. Uitleg hierover vind je op HAN Insite.

Vraag het je informatiespecialist!

Jouw informatiespecialist in het studiecentrum kan je mogelijk nog helpen. Neem voor de zekerheid altijd even contact op als het je met deze tips toch niet gelukt is om bij de fulltext van een artikel te komen. 
Contact: Berthe Bralten.
Voor APA vragen mail naar: auteursrecht@han.nl

Ga naar de databank via de website van de HAN Studiecentra

Als je een databank-artikel via Google of Google Scholar vindt, kun je deze (meestal) niet gratis fulltext openen. Kopieer de titel en plaats deze in HANQuest. Als wij de databank hebben, dan kun je het artikel vaak wel fulltext inzien, na inlog met je HAN-account.

Fulltext vinden

Soms lukt het niet om via onze databanken de fulltext van het door jou gevonden artikel te vinden.
Je kunt dan het volgende proberen:
​Zoek met de titel van het artikel in Google, Google Scholar of kijk bij de RU bibliotheek of daar het artikel aanwezig is (login als guest). Als HAN student mag je gebruik maken van de collectie van de Radboud Universiteit. (Check in verband met Corona maatregelen eerst de website https://www.ru.nl/ubn/)
Als het niet lukt om het fulltext artikel te bemachtigen, wend je dan tot de informatiespecialist van het studiecentrum.

Veel informatie

In de online les en in deze LibGuide krijg je heel veel informatie over leren zoeken en bronnen gebruiken. Hoe zorg je er nu voor dat de informatie die nu in je korte termijn geheugen wordt opgeslagen ook wordt vastgelegd in je lange termijn geheugen? Kortom: hoe leer je om te leren? Bekijk bovenstaand filmpje van ongeveer 15 minuten van de Universiteit van Nederland, echt interessant en boordevol tips voor jou.