Skip to Main Content

Pabo Arnhem en Nijmegen: Start

Een greep uit onze nieuwe aanwinsten!

Kik op een cover om direct naar de catalogus te gaan. 

Heb je goede tips voor (online) boeken of materialen die een aanwinst zijn voor de studiecentra? Laat het ons weten bij de balie of via mail naar
Nikki Hooijerink of Janneke van der Pol (zie Contact & informatie). Bedankt voor het meedenken!

 

Welkom op de Pabo Library Guide!

In deze Library Guide (ook wel Libguide) maak je kennis met de twee studiecentra waar je als pabostudent terecht kunt:

  • Studiecentrum Educatie Nijmegen | Kapittelweg 35
  • Studiecentrum Pabo Arnhem | Ruitenberglaan 27

Daarnaast vind je hier nieuwe aanwinsten, nieuwtjes, handige websites, online schoolmethodes, ebooks en meer!

Ook helpen we je in deze gids graag verder op het gebied van informatievaardigheden. Informatievaardigheden hebben betrekking op het zoeken en vinden van informatie, het beoordelen van deze informatie en het juist verwerken daarvan in je tekst (via de APA-richtlijnen). In de loop van je studie zul je hier steeds meer mee te maken krijgen en zal er op dit gebied steeds meer van je verwacht worden.

Heb je hier vragen over, schroom dan niet en mail ons!

Zoek je de LibGuide voor de Tweedegraads lerarenopleidingen (TGLO)? Klik dan hier: libguides.studiecentra.han.nl/tglo

Hoe leg je de oorlog in Gaza of Oekraïne uit in de klas?

De oorlogen in Gaza en Oekraïne zijn volop in het nieuws. Het jeugdjournaal geeft er aandacht aan en thuis en in de klas wordt erover gepraat. Kinderen zitten met vragen waar je als juf of meester misschien ook niet meteen een antwoord op hebt. 
Een manier om het onderwerp oorlog in de klas te bespreken is via literatuur. Hieronder staan een aantal boeken met als onderwerp oorlog.
 

Meer weten over de oorlog in Gaza? Twee leestips:

Wil je zelf wat meer achtergrond over de oorlog in Oekraïne? Onze collega heeft wat podcasts verzameld in de libguide voor de lerarenopleidingen VO (rechts onder THEMA'S)

 

Prentenboeken (AA):

A-boeken / voorleesboeken

B-boeken

C-boeken

Informatieve jeugdboeken

Winnaar Woutertje Pieterseprijs bekend!

Cover van het boekTjibbe Veldkamp en Mark Janssen zijn winnaars van de zevendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek De jongen die van de wereld hield. Gefeliciteerd!


Uit het juryrapport: “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spé die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.”

Bekijk de lessuggesties voor groep 7 en 8.

Klik hier om het boek te zoeken in onze catalogus.

Nieuws en agenda

NIEUW: Masterclass literatuur zoeken voor studenten
Op 4 april organiseerde het Studiecentrum een masterclass literatuur zoeken. De studenten waren tevreden met de hulp en de tips & tricks! De masterclass is voor alle afstudeerders op de HAN, en is daarom breed van opzet. In september organiseren we de volgende editie! 
Ben jij bezig met je scriptie en kun je wat hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar geschikte bronnen? Schrijf je in voor de masterclass. Via deze link vind je de flyer met meer informatie: https://www1.han.nl/insite/agenda/2024/01/masterclass-literatuuronderzoek/ 

 

Informatievaardigheden voor kinderen
Maarten Sprenger, auteur van het boekje Slim zoeken op internet. Hoe ga je om met online informatie? is bezig om een nieuwe versie van het boekje online én open te publiceren. De website, voor kinderen van 8-14 jaar, is de bekijken op https://www.slimzoeken.nu/po23. De website is nu nog in testversie, dus geef vooral feedback!

 

PIONIER!
Nieuw: toegang tot de schoolmethode PIONIER! voor studenten! Mail de informatiespecialist voor de inloggegevens.

 

AI-cursus voor onderwijsprofessionals
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft een speciale cursus over de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs. ‘AI voor Onderwijs’ is een gratis online cursus die je in je eigen tijd en in je eigen tempo kunt volgen. Het doel is om bewustwording over vraagstukken rondom AI te creëren bij onderwijsprofessionals. Klik hier voor de cursus voor onderwijsprofessionals.

 

AI-cursus voor kinderen
Ook voor kinderen is er een speciale cursus ontwikkeld. Klik hier voor de junior cursus.

 

Expeditie Google-son voor HAN-docenten en medewerkers: 14 oktober 2024 (Nijmegen) en 27 februari 2025 (Arnhem) om 14:30
Het goed kunnen zoeken en beoordelen van informatie is een belangrijk onderdeel van jouw digitale geletterdheid. Vind jij de bronnen die je nodig hebt? Of heb je last van de overvloed van informatie op het internet?
In deze workshop van een uur verbeter je jouw informatievaardigheden! Inschrijven kan via HAN Academy.

 

Goed in gesprek over verkeerde informatie
Worden studenten goed genoeg voorbereid op het omgaan met desinformatie in hun toekomstige beroepspraktijk? Download de toolkit en diverse casussen op www.goedingesprek.nl

 

Kansen en risico's van AI in het onderwijs
In het Npuls-magazine Slimmer onderwijs met AI vind je praktische tips voor in de klas, interviews met experts, achtergrondverhalen en inspirerende voorbeelden van AI in het onderwijs. Er komen diverse thema's aan bod, zoals het toepassen van AI in het onderwijs, AI en toetsing, ethiek, richtlijnen en beleid.

Volg ons op Instagram!

Volg ons nu ook op Instagram!
Voor tips & tricks, nieuws en aanwinsten

 @Studiecentra_educatie

Via welke kanalen wil je ons graag nog meer volgen?
Facebook: 0 stemmen (0%)
Tiktok: 1 stemmen (20%)
Twitter: 0 stemmen (0%)
LinkedIn: 4 stemmen (80%)
YouTube: 0 stemmen (0%)
Snapchat: 0 stemmen (0%)
Geen van allen: 0 stemmen (0%)
Iets anders (laat het ons weten per mail!): 0 stemmen (0%)
Totaal aantal stemmen: 5