Skip to Main Content

Pabo Arnhem en Nijmegen: Intro Informatievaardigheden

Intro informatievaardigheden

Tijdens je opleiding krijg je te maken met het uitvoeren van onderzoek en het vastleggen van je bevindingen. Hier heb je informatievaardigheden bij nodig. Als je op een systematische manier betrouwbare informatie kunt verzamelen, beoordelen, verwerken en presenteren, dan ben je informatievaardig. Dit zoeken naar informatie en het hanteren van een correcte bronvermelding begint al in het eerste jaar. De informatiespecialisten geven tijdens je opleiding verschillende gastcolleges over dit onderwerp. 

Hieronder vind je een paar kennisclips die zijn opgenomen door onze collega Roos van Rooij. Zij is informatiespecialist voor de lerarenopleiding VO en werkzaam binnen het studiecentrum op K35. In de kennisclips doorloopt zij alle fasen van informatievaardigheden. Van het zoeken naar informatie en het formuleren van goede zoektermen naar het correct vermelden van de door jou gebruikte bronnen in de tekst en bronnenlijst. 

Daarnaast nog drie kennisclips over onderzoek doen: Onderzoeksvraag maken, theoretisch kader en privacygevoelige data. Vooral deze laatste is heel handig voor Pabo-studenten!

Heb je nog vragen? Je mag ons altijd mailen. Soms kunnen we je vraag eenvoudig per e-mail beantwoorden. Lukt dit niet, dan maken we gewoon een afspraak en kijken we graag met je mee!

Benieuwd hoe informatievaardig je al bent? Doe de diagnostische toets! 

Meer info

Op deze pagina vind je slechts een klein stukje van alle informatie op het gebied van informatievaardigheden. In deze libguide vind je het hele proces nog uitgebreider beschreven.

 

Les informatievaardigheden

In de onderstaande lessenserie zijn de eerste 3 delen van het zoekproces (oriëntatie, zoeken en vinden) uitgelegd aan de hand van de Powerpointpresentatie die we ook voor onze fysieke lessen gebruiken. Deze les is dus te gebruiken als digitale vervanger van de klassikale versie. Na het bekijken van deze lessenserie kan een vragenuur worden ingepland met één van onze informatiespecialisten, om studenten verder te helpen met specifieke vragen m.b.t. informatievaardigheden.

Inhoud:
Deel 1: oriëntatie op je onderwerp
Deel 2: zoekvraag formuleren met bijbehorende termen
Deel 3: zoekstrategieën en zoekmethoden en hoe deze in een databank te gebruiken

 

Nieuw: Masterclass literatuur zoeken

NIEUW: Masterclass literatuur zoeken voor studenten
Op 4 april organiseert het Studiecentrum een masterclass literatuur zoeken. De masterclass is voor alle afstudeerders op de HAN, en is daarom breed van opzet. Ben jij bezig met je scriptie en kun je wat hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar geschikte bronnen? Schrijf je in voor de masterclass. Via deze link vind je de flyer met meer informatie: https://www1.han.nl/insite/agenda/2024/01/masterclass-literatuuronderzoek/ 

Studiecentra - Betrouwbaarheid

Vragenlijst betrouwbaarheid

Deze vragenlijst geeft een globale indruk van de betrouwbaarheid van je website of document. De bron is betrouwbaarder als je op de meeste vragen “ja” antwoordt. Hoe vaker “nee” of “twijfelachtig”, hoe onbetrouwbaarder. 

1.    Onderzoek de bron
-    Wat is het doel van de website? Wil de website objectief informeren?
      Minder betrouwbaar zijn opiniewebsites, reclame of propaganda
-    Zijn er contactgegevens bekend, bijvoorbeeld voor vragen? 

2.    Check de auteur
-    Is de auteur deskundig op dit gebied?
-    Heeft de auteur al meer geschreven? 
-    Wordt de auteur geciteerd door anderen? 
-    Zijn er contactgegevens?

3.    Lees verder
Lees verder dan de koptekst en lees de gehele informatie aandachtig door. Alleen dan krijg je een goed beeld van de informatie. Komt de titel overeen met de inhoud?

4.    Controleer de gebruikte bronnen
-    Zijn er verwijzingen en een bronnenlijst? 
-    Heb je de gebruikte literatuur zelf ook gelezen? 
-    Ben je het eens met de interpretatie?

5.    Is het een grap? ;)
-    Check ook altijd voor de zekerheid even of geen satire is! 

En mocht je er nou écht niet uitkomen:  
-    Vraag het de informatiespecialisten van de HAN Studiecentra. 
-    Óf gebruik een factchecking website!

Deze vragenlijst is gebaseerd op de "Hoe ontdek je nepnieuws" poster van IFLA. Deze poster vind je onderaan deze pagina, of op https://repository.ifla.org/handle/123456789/210

Nepnieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

     De stappen op de poster (IFLA, 2017)  kunnen je helpen om te beoordelen of je te maken hebt met nepnieuws. Klik op de afbeelding voor een grote versie van de poster.