Skip to Main Content

Verpleegkunde - Digitaal Studiecentrum: Databanken En

LibGuide over de digitale content van Verpleegkunde

Databanken Engels

Hieronder vind je een selectie van veelgebruikte, internationele bronnen met content op het gebied van verpleegkunde. Soms kun je direct bij de informatie in de databank, soms kun je erbij nadat je bent ingelogd met jouw HAN-account.

Bij elk bron of databank staat vermeld voor welk doel je de content kunt gebruiken. De ene databank bevat geschikte informatie voor het schrijven van de inleiding van jouw onderzoek, de andere databank bevat cijfers en gegevens ter onderbouwing van jouw onderzoeksvraag. Er zijn uiteraard nog veel meer geschikte bronnen. Raadpleeg hiervoor de informatiespecialist van jouw opleiding (zie tabblad 'Ask a librarian').


Problemen met digitale toegang? Stuur een mail naar Digitaal Studiecentrum, eventueel met een screenshot van de pagina waar het probleem zich voordoet.

PubMed

PubMed is een grote biomedische databank uit de Verenigde Staten. Er staan miljoenen referenties in, daarnaast is een deel van de artikelen full text te raadplegen.

Bevat PubMed Quick Start Guide, handleiding Full Text Articles en PubMed Tutorials.

Cinahl

Cinahl is database op het gebied van verpleegkunde en paramedische wetenschappen.

Bereik: 1982-heden.

Toegang na inlog met je HAN-account.

Uptodate

UpToDate is database voor evidence-based klinische besluitvorming. Bevat actuele en praktische informatie over de diagnostiek en behandeling van ziektes.

Toegang na inlog met jouw HAN-account.

Eric

Eric, Education Resources Information Center, is een Amerikaanse databank met veel  bronnen op het gebied van onderwijs, deels full text.

Cochrane

De Cochrane Library is een verzameling databanken, 'gouden standaard', op het gebied van “Evidence-based Medicine” (EBM). 

Toegang na inlog met jouw HAN-account.

PsycINFO

PsycINFO biedt toegang tot ruim 4 miljoen referenties en meer dan 2500 tijdschriften op het gebied van de psychologie. Het gaat over sociale en gedragswetenschappen, die onder andere toe te passen zijn binnen andere vakgebieden zoals pedagogiek, sociologie, verpleegkunde en human resource management.

TRIP Medical Database

Klinische zoekmachine met veel internationale richtlijnen.

Statista

Deze databank richt zich op de statistische informatie van en over internationale markten en devices. Het bevat statistieken gerelateerd aan sport en recreatie.

Web of Science

Met Web of Science heb je toegang tot citatie-indexen, databases met miljoenen citaties van wetenschappelijke publicaties.

Als je eenmaal een goed artikel hebt gevonden ("the red article"), dan kun je met dat artikel op zoek gaan naar recentere artikelen over hetzelfde onderwerp. In Web of Science zijn relatief veel artikelen over sport te vinden.