Skip to Main Content

Laaggeletterdheid: Welkom

HAN en Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid vormt een buitengewoon belangrijk thema dat zowel landelijk als binnen de HAN veel aandacht genereert. Binnen de 3 zwaartepunten waar de HAN nu de focus op legt (slim, schoon en sociaal) maakt de leergemeenschap Laaggeletterdheid een belangrijk onderdeel uit van het focuspunt Sociaal-Fair Health. In de leergemeenschap wordt multidisciplinaire samenwerking opgezocht, kennis gedeeld en overgedragen aan onze studenten. Immers: veel van onze studenten worden opgeleid tot professionals die dagelijks werken met mensen. In Nederland zijn echter 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en hebben moeite met lezen en/of schrijven.


Het is belangrijk dat de professional en student in opleiding weet op welk niveau hij de laaggeletterde kan aanspreken, zodat er sprake is van wederzijds begrip. In deze LibGuide vind je informatie die meer inzicht geeft in laaggeletterdheid. Bij het tabblad 'Klinkende Taal' kun je een gratis account aanmaken en vervolgens je eigen teksten laten controleren op taalgebruik én je krijgt adviezen voor aanpassing op het gevraagde niveau.


Taalniveaus: In Nederland zijn twee systemen in gebruik om taalniveaus te beschrijven. De codes 1F, 2F, 3F, 4F worden gebruikt om het taalniveau aan te duiden van leerlingen die Nederlands als moedertaal hebben. De codes A1, A2, B1, B2, C1 en C2 zijn in heel Europa in gebruik om het taalniveau aan te duiden van iemand die een tweede (of derde) taal leert. Tips om op het juiste niveau te communiceren zijn op deze pagina van de Stichting Lezen en Schrijven te downloaden.

Zie ook: De HAN en laaggeletterdheid
 

Kennisclip

Voor vragen

Website Leergemeenschap Laaggeletterheid

►  Klik op de afbeelding en je wordt rechtstreeks doorgelinkt naar de website