Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

SPORTDiscus: Logboek

Zoeken naar sportgerelateerde literatuur

Wanneer gebruik je een logboek?

Voordat je begint aan de zoektocht naar artikelen, is het handig om een logboek te maken. Gebruik bijvoorbeeld het Word-document op deze pagina.
In het logboek beschrijf je ook de afwegingen die je rondom jouw search maakt. Dit is zeker voor later handig: je weet waarom je welke keuzes hebt gemaakt. Daarnaast is dit een verantwoording van jouw zoekstrategie.

Hieronder vind je een uitwerking op basis van een PICO-vraag, een werkwijze om een klinische vraag te beantwoorden. Niet elke vraag in SPORTDiscus hoeft een klinische vraag te zijn. Het logboek of schema maakt om die reden gebruik van elementen of concepten. Het schema is dan ook te gebruiken voor zowel een PICO-vraag als een wat algemenere vraag.

PICO-vraag

Om een klinische vraag te kunnen beantwoorden, kan het beste het PICO-systeem gebruikt worden.

PICO staat voor:

  • Patient
  • Intervention
  • Comparison
  • Outcome

De C is overigens met name bij diagnostische vragen niet altijd nodig.

Zie voor meer uitleg:

Kuiper, C., & Borghouts, J. A. J. (2012). Evidence-based practice voor paramedici: Methodiek en toepassing. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Onderzoeksvraag, een voorbeeld

Hier vind je een voorbeeld van een onderzoeksvraag:

Wat is het effect van health promotion op het BMI bij middelbare scholieren?

Onderzoekselementen

Element 1: BMI, Body mass index

Element 2: health promotion, interventie

Element 3: middelbare scholieren, adolescenten

Logboek