Laaggeletterdheid: Home

Waarom een LibGuide over laaggeletterdheid?

Een thema dat HAN-breed op de kaart gezet wordt: laaggeletterdheid. Veel van onze studenten worden opgeleid tot een professional die werkt met mensen. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. De laaggeletterde heeft moeite met lezen en/of schrijven. Dit is dus anders dan anafbetisme: daarbij kan men helemaal niet lezen of schrijven.
Het is dus belangrijk dat de professional weet op welk niveau hij de laaggeletterde kan aanspreken, zodat er sprake is van wederzijds begrip. Een brief met teveel moeilijke woorden wordt niet begrepen, en iemand die het niet begrijpt kan ook niet voldoen aan de gestelde vragen of voorstellen. Op deze LibGuide vind je informatie die meer inzicht geeft in laaggeletterdheid. Bij het tabblad 'Klinkende Taal' kun je een gratis account aanmaken en vervolgens je eigen teksten laten controleren op taalgebruik én je krijgt adviezen voor aanpassing op het gevraagde niveau.
Taalniveaus: In Nederland zijn er twee systemen in gebruik om taalniveaus te beschrijven. De codes 1F, 2F, 3F, 4F worden gebruikt om het taalniveau aan te duiden van leerlingen die Nederlands als moedertaal hebben. De codes A1, A2, B1, B2, C1 en C2 zijn in heel Europa in gebruik om het taalniveau aan te duiden van iemand die een tweede (of derde) taal leert. Overeenkomsten en verschillen tussen deze twee systemen worden hier door de Stichting Lezen en Schrijven uitgelegd.

Zie ook: De HAN en laaggeletterdheid

08-09-2020 Klik op onderstaande afbeelding om naar het gehele artikel te gaan.

31-08-2020 Nieuwsbrief (zie ook onder tabblad Partners + de aanmeldlink daar voor de nieuwsbrief)

23-06-2020 in Komenskypost

18-06-2020 SAM interview Roos Scharten

18-06-2020 PISA 2018

undefined

18-05-2020 Nieuwsbrief (zie ook onder tabblad Partners + de aanmeldlink daar voor de nieuwsbrief)

12-05-2020 Web Event Lezensbelang op 20 mei

Hoe kun je jongeren van 12 – 18 jaar motiveren om (meer) te gaan lezen?

Lezen is van levensbelang! Maar uit onderzoek blijkt dat taalvaardigheid en leesplezier bij jongeren van 12-18 jaar jaarlijks afneemt.

100% Geletterd Arnhem wil daar verandering in brengen! Door professionals online in gesprek te laten gaan met pioniers die met hun vooruitstrevende inzichten en projecten jongeren tussen de 12 en 18 jaar weten te motiveren om te gaan lezen. Luister, ervaar en bespreek hoe het wel kan!

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het
online web event Lezensbelang
op
woensdag 20 mei van 13.00 – ca. 14.30 uur.
Lees meer en meld je aan.

01-04-2020 - PROMOTIEMATERIALEN - Klik op onderstaande afbeelding.

18-03-2020 Informatie over Corona virus voor laaggeletterden Klik op onderstaande afbeelding.

- 20 mei 2020 Web Event 100% Geletterd

april 2020 Bijeenkomst Bondgenootschap Rijk van Nijmegen CANCELLED
- 1maart 2020 Health Valley Event  CANCELLED

Save the date: woensdag 20 mei 2020: Web Event 100% Geletterd

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat taalvaardigheid en leesplezier bij jongeren jaarlijks flink afneemt. Bij alle leeftijden en alle onderwijsniveaus.
100% Geletterd Arnhem wil daar verandering in brengen.
Op woensdag 20 mei a.s. vindt van 13.00 - ca. 14.30 uur het online Web Event 100% Geletterd plaats. De presentatie is in handen van spokenword-artiest Tim Lenders en schrijver, presentator en BN-er Özcan Akyol. Vanuit huis, kantoor of waar je ook bent, ben je van harte welkom om mee te kijken, denken en discussiëren.

Noteer dus 20 mei alvast in je agenda! Binnenkort ontvang je de officiële uitnodiging, uitleg over inloggen en het programma.

Web Event 100% Geletterd wordt georganiseerd door:
JongIn ArnhemStichting PasGemeente Arnhem,
Hogeschool Arnhem Nijmegen en Rozet.

- Health Valley Event 12-03-2020 CANCELLED
  zie: https://www.healthvalleyevent.com/

Voor vragen aan deelnemers of het aanreiken van nieuw te plaatsen informatie op deze LibGuide

mail naar: Laaggeletterdheid