Skip to Main Content

Expeditie Google-son: Nepnieuws

Serious games over nepnieuws/betrouwbaarheid

Wat is Bad News?

In Bad News neem je de rol van een nepnieuwsmaker aan en word je lekker propogandist. Je mag alle schijn van ethiek laten vallen en in plaats daarvan het pad van een echte media magnaat zonder geweten volgen. Houd wel een oog op je ‘volgers’ en ‘geloofwaardigheid’ meters. Aan jou de taak om zo veel mogelijk volgers te krijgen terwijl je je geloofwaardigheid steeds naar een hoger niveau tilt. Dus let op: je verliest als je te duidelijk liegt of je supporters teleurstelt!

Hoe werkt het spel? 

Het doel van het spel is om te tactieken en manipulatie technieken die vaak worden gebruikt om mensen te misleiden bloot te leggen. Bad News werkt als een psychologisch “vaccin” tegen desinformatie: door het te spelen bouw je cognitieve weerstand op tegen bekende vormen van manipulatie die je online tegen kan komen.

Bad News is geschreven met een publiek van 14 jaar en ouder in gedachten. 
Het hele spel duurt ongeveer 30-45 minuten.

Je speelt het spel hier: https://www.getbadnews.com/nl
Naast het Nederlands is het ook in andere talen beschikbaar, zoals Duits en Engels.

Wat is Cat Park?

Cat Park is een serious game over desinformatie. Dit is de situatie: je bent net verhuisd naar een nieuwe stad, en je ontvangt een mysterieuze DM waarin je wordt uitgenodigd lid te worden van een groep die fel tegen het nieuwe Cat Park is. Juist. Een park voor katten. het is jouw taak om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van jullie standpunten.
 

Hoe werkt het spel?

Het doel van het spel is om je te laten ervaren hoe de manipulatieve technieken en tactieken werken die doorgaans gebruikt worden om mensen te misleiden, meer volgers te krijgen, of maatschappelijke spanningen uit te buiten voor politieke doeleinden. Cat Park werkt als een psychologisch "vaccin" tegen desinformatie: door het spel te spelen bouw je cognitieve antilichamen op tegen de meest voorkomende vormen van online manipulatie.
 

Voor wie is dit spel bedoeld?

Cat Park is gemaakt voor een publiek van 15 jaar en ouder.
Het hele spel duurt ongeveer 15-30 minuten.

Je speelt het spel hier: https://catpark.game/nl/
Naast het Nederlands is het ook in andere talen beschikbaar, zoals Engels.

Factcheckwebsites

Nepnieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

     De stappen op de poster (IFLA, 2017)  kunnen je helpen om te beoordelen of je te maken hebt met nepnieuws. Klik op de afbeelding voor een grote versie van de poster.

Nepnieuws factchecken: twee voorbeelden

Deepfake technologie