Skip to Main Content

Embase: Inleiding

e-learning over de database Embase

Inleiding Embase

Embase is een van de grootste databanken voor biomedische literatuur, met meer dan 33 miljoen referenties naar tijdschriften en uittreksels van conferenties. Embase doorzoekt onder andere de MEDLINE databank waar PubMed ook in zoekt. Embase is erg geschikt voor het zoeken naar medische artikelen, artikelen over medicijnen en Europese artikelen.  

Om efficiënt te zoeken in Embase, is het aan te raden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je eerst een duidelijke zoekvraag voor ogen hebt, en dat je weet op welke zoektermen je wil gaan zoeken. Om je te oriënteren kun je gebruik maken van onder andere HANQuest, Google Scholar of Tripdatabase. Een overzichtelijk stappenplan vind je hier. 

Wanneer gebruik je Embase?

  • je bent op zoek naar biomedische informatie.
  • je wil een review schrijven
  • je wil een interventie onderzoeken.
  • je wil een CAT, meta-analyse of praktijkgericht onderzoek uitvoeren.

Toegang tot Embase

Embase is niet te doorzoeken wanneer je deze via google probeert te vinden. Ga hierom altijd naar de databank Embase via de website van de HAN Studiecentra of via de LibGuides. Zo heb je ook direct toegang tot de full text van de artikelen. De link is hieronder weergegeven. 

Van PubMed naar Embase

Meerdere databanken gebruiken? Embase heeft een functie om automatisch je zoekopdracht (syntax) uit PubMed aan te passen, zodat deze geschikt is om te zoeken in Embase. Bekijk onderstaand video. 

Video Embase introductie

De databank Embase bevat functies als Quick search, PICO search en een Advanced zoekopdracht. In deze video wordt kort toegelicht waar je deze functies kunt vinden en hoe je ermee zoekt. 

Checklist en stappenplan