Skip to Main Content

Embase: Title/abstract/keywords

e-learning over de database Embase

Waarom zoek je met title/abstract/keywords?

Als een zoekterm in de titel, in het uittreksel (de abstract) of tussen de sleutelwoorden die de auteur heeft opgegeven staat, zal het waarschijnlijk tot de belangrijkste onderwerpen van het artikel behoren. Wanneer we door de volledige tekst van een artikel zouden zoeken krijgen we ook veel resultaten die niet gaan over ons onderwerp. Vandaar dat we specifiek deze velden doorzoeken.

We combineren vaak het zoeken in de thesaurus met het doorzoeken van de title/abstract/keywords. Op de volgende pagina wordt hier verder op ingegaan. 

Zoeken met Title, abstract en keywords

Er zijn verschillende manieren waarop je in Embase kunt zoeken in de titel, samenvatting en sleutelwoorden. Hier wordt uitgelegd hoe je deze velden doorzoekt in de quick search en de advanced search menu's. Deze vind je beide onder 'search'. 

 

Verschil PubMed en Embase

Als je in PubMed zoekt met title/abstract, zoekt PubMed automatisch ook naar author keywords. Daar hoef je dus niet apart op te zoeken.

Bij EMbase ga je met je cursor achter de gewenste zoekterm staan en klik je daar achtereenvolgend title, abstract, en author keywords aan. Author keywords doorzoekt de labels die een auteur zelf heeft toegekend aan zijn of haar artikel. 

Via Quick search

Quick search

In het Quick-search menu staat standaard 1 zoekveld met een potloodje ernaast. Wanneer je op het potloodje klikt kun je hier de velden 'Title, abstract en Author keywords' selecteren. Vervolgens kun je hier alle zoektermen invullen die bij hetzelfde element horen, gescheiden door OR. 

Via Advanced search

Ook in het 'Advanced' menu is het mogelijk om de title/abstract/keywords te doorzoeken. Het voordeel hiervan is dat je gelijk ziet waarop gezocht wordt en hoeveel zoekresultaten er uit je zoekactie komen. Het nadeel is dat je meer handelingen moet doen om de zoekopdracht samen te stellen.

Nadat je de termen hebt ingevuld in de zoekbalk kun je haakjes om deze termen plaatsen, in het menu naar 'Fields' gaan en achtereenvolgends op 'title', 'abstract' en 'author keywords' klikken.