Skip to Main Content

Embase: Thesaurus (Emtree)

e-learning over de database Embase

Wat is de Thesaurus van Embase?

 

De naam van de thesaurus in Embase is emtree. De thesaurus bevat trefwoorden die aan een artikel zijn toegevoegd. Die trefwoorden of voorkeurstermen kun je vergelijken met een tag die is toegekend aan bijvoorbeeld een foto op Facebook of Instagram. Met die tag kun je vergelijkbare documenten vinden. De trefwoorden van de thesaurus werken ook zo. De MeSH van PubMed en de Medical Headings van CINAHL zijn ook op dit principe gebaseerd.

Emtree vind je rechtsboven op de startpagina van Embase.

Verschil Embase en PubMed

EMbase is de Europese tegenhanger van MEDLINE, de database die Pubmed doorzoekt. EMbase maakt gebruik van een eigen databank die veel Europese en farmaceutische referenties bevat, maar doorzoekt daarnaast ook de MEDLINE databank. EMbase heeft echter geen toegang tot de nieuwere artikelen die nog niet geindexeerd zijn waardoor het verstandig is om naast EMbase ook Pubmed te doorzoeken.

Je moet met de volgende verschillen tussen PubMed en EMbase rekening houden:

  • EMbase bevat een aantal praktische functies zoals een Quick search en een PICO-search
  • Er wordt gebruik gemaakt van enkele aanhalingstekens om woorden in een specifieke volgorde te verbinden
  • Bij het doorzoeken van velden zoals title en abstract ga je met je cursor achter een term in de zoekbalk staan en klik je achtereenvolgend op de gewenste velden
  • Bij de meeste zoektermen wordt automatisch een zoekopdracht uit de EMtree voorgesteld, EMbase zoekt naast de door jou ingevulde zoekterm ook op synoniemen

 

Zoeken met Emtree en PICO search

Hoe vind je Thesaurus-termen?

 

Ga naar Embase. Op het startscherm zie je rechtsboven een balk met verschillende termen, klik op naar Emtree (zie rode pijl). Dit is de thesaurus. Hierna opent een scherm met een zoekbalk (zie de pijl linksonder). Vul hier de zoekterm in en klik vervolgens op find term (blauwe balk rechtsonder). 

Net zoals bij de MeSH database van pubmed zijn de zoektermen geordend van hele brede termen naar nauwere termen. De nauwere termen kunnen eventueel meegenomen worden in de zoekopdracht door in het menu 'Explode' aan te vinken. De synoniemen die meegenomen worden in de zoekopdracht worden onderaan de pagina weergegeven.