Met een strategie zoek je efficienter. Elke databank heeft zijn eigen zoekopties. Zoektermen combineren met AND en OR is vrijwel altijd mogelijk. Zoek met dubbele aanhalingstekens op exacte ‘phrases’. Of maak gebruik van bijvoorbeeld trunceren/maskeren om verschillende spellingsvarianten mee te nemen in je search. Niet meer eindeloos verdwalen in de hoeveelheid informatie maar doelgericht naar de informatie die je echt nodig hebt.
Zoeken met AND en OR heet Booleaans zoeken. Met deze methode stuur je het zoekresultaat op kwantiteit en kwaliteit.
Hieronder vind je een kennisclip waarin de methode wordt uitgelegd. Een uitgewerkt TP voorbeeld vind je ook onder het kopje documenten 'Zoeken met AND en OR'.
Met deze methode zoek je op basis van de bronnenlijst van een goed artikel dat je al hebt gevonden (je startartikel) naar aanvullende relevante artikelen. Bekijk de bronnen in de bronnenlijst van je startartikel (sneeuwbalmethode = achteruit) of bekijk in welke bronnen er later in de tijd naar jouw startartikel wordt verwezen (citatiezoeken = vooruit).
Overgenomen uit Literature search: Citation search door Radboud University.
In Google Scholar pas je citatiezoeken eenvoudig toe door te kijken onder 'Geciteerd door ..'.
Zoektermen die uit meerdere woorden bestaan zet je tussen dubbele aanhalingstekens. Je geeft daarmee aan dat je op exact deze combinatie (phrase) wilt zoeken. Dit verkleint je zoekresultaat en verhoogt het aantal relevante resultaten.
Een ‘Wildcard’ zet je in om in een keer de spellingsvarianten van je zoekterm mee te nemen. Bijvoorbeeld bij termen met een Engelse en Amerikaanse spelling. Check altijd de help-functie van de databank waarin je zoekt om te zien welk teken gebruikt moet worden (# of ?). Dit verschilt per databank waarin je zoekt. Het gebruik van Wildcards vergroot je zoekresultaat.
Met trunceren breek je een vakterm af. Het truncatieteken vervangt een deel van het woord. Zo zoek je in een keer op enkelvoud, meervoud of mogelijk andere uitgangen van de term. In het voorbeeld worden de termen gene, genes, genetics, generation etc. allemaal meegenomen. Met trunceren verbreed je jouw zoekresultaat.