Skip to Main Content

Literatuuronderzoek-TP: Is het wetenschap?

Vind de vakinformatie die je nodig hebt voor beroepsproducten, afstudeeronderzoek of professionele ontwikkeling. Voor HAN Toegepaste Psychologie, door HAN Studiecentra

Evidence/Practice - Based/Informed

Je werkt evidence of practice informed/based als je jouw onderzoek, advies of coachingsplan baseert op bestaande kennis uit (praktijk)onderzoek en kennis over de praktijk. Bij evidence based werken is het wetenschappelijk bewijs de basis voor jouw werk met je client. Voor behandelplannen en dergelijke is het van belang dat je wetenschappelijk bewijs goed kan vinden, herkennen en onderscheiden van niet-wetenschappelijke artikelen. 

Waaraan herken je wetenschappelijke informatie?

Wetenschappers doen onderzoek naar een vraag of probleem. Zij presenteren de bevindingen in onderzoeksartikelen of onderzoeksverslagen. Hierin beschrijven ze de onderzoeksmethode en ze voegen een bronnenlijst (references) toe. Je kunt als lezer van de publicatie controleren of de inhoud juist is, of waar de inhoud op gebaseerd is. 

Je herkent wetenschappelijk artikelen vaak aan de indeling van de publicatie. Het artikel begint met een abstract. Dat is de samenvatting. Als je deze leest heb je snel in beeld of de inhoud voldoet aan jouw vraag. 

Verder bevat een wetenschappelijke publicatie de volgende onderdelen:

  • Inleiding (hierin staat de vraag of probleemstelling)
  • Methode (hoe is er tot een antwoord op de vraag gekomen)
  • Resultaten (wat waren de waarnemingen, metingen, analyses)
  • Discussie 
  • Conclusies (lees deze samen met het abstract aan het begin)

Wetenschappelijke onderzoeken zullen zelden in zijn geheel een exact antwoord geven op jouw specifieke vraag. Omdat er net een andere doelgroep is onderzocht bijvoorbeeld. Kijk naar de verschillende aspecten van jouw hoofd- en deelvragen. Delen hiervan kun je vaak wel beantwoorden. Voor andere delen zoek je naar andere artikelen. Je trekt uiteindelijk uit alle literatuur die je gevonden hebt jouw eigen conclusies. 

Primaire en secundaire bronnen

Bij het doen van literatuuronderzoek is het goed om primaire en secundaire bronnen te onderscheiden.

Een primaire bron bevat de oorspronkelijke informatie van de onderzoeker of maker. Onderzoeksartikelen zijn hiervan een voorbeeld. Je leest de onderzoeksgegevens, -methode en - conclusies van de oorspronkelijke onderzoeker. Andere voorbeelden van primaire bronnen zijn statistische gegevens, juridische documenten, een schilderij, enquetes etc. 

Secundaire bronnen zijn een interpretatie, analyse of samenvatting van de primaire bron. Bijvoorbeeld een literatuurreview. Dat is een tekst waarin gedane onderzoeken worden aangehaald en met elkaar worden verbonden door andere personen dan de oorspronkelijke onderzoekers. 

Wetenschappelijk of populair?

Hoe maak je onderscheid tussen een wetenschappelijke publicatie, een populair wetenschappelijk artikel of een artikel uit een vakblad? 

Over het algemeen kun je stellen dat de laatste twee eenvoudiger taalgebruik en minder gedetailleerde gegevens bevatten. Artikelen in een vakblad geven meestal praktische informatie voor een bepaalde beroepsgroep. Ook bevatten deze artikelen minder literatuurverwijzingen. Populair wetenschappelijke artikelen zijn vooral geschikt om je te oriënteren op een onderwerp. 

►Check hier een voorbeeld van een populair wetenschappelijk artikel

Wil jij je diepgaander en kritischer verdiepen in een onderwerp? Dan kun je beter een wetenschappelijke publicatie lezen. Je kunt eerder onderzoek bekijken om te zien hoe dit in jouw situatie gebruikt kan worden. Kijk ook eens of er bij een onderzoek bruikbare enquête of interview vragen zijn gesteld.

►Check hier een voorbeeld van een wetenschappelijk artikel

Kennisclips

Waar vind je wetenschappelijke informatie?

Wetenschappelijke informatie zoek je in databanken. Via HANQuest doorzoek je verschillende databanken in een keer. Je kunt ook gebruik maken van Google Scholar

CC-licentie

This section is based on a Hanze Library publication: https://libguides.hanze.nl