Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Inleiding

De studiecentra van de HAN hebben vijf verschillende locaties; drie in Nijmegen en twee in Arnhem. 
Studiecentrum Educatie Nijmegen vind je in Nijmegen aan de Kapittelweg 35, ook wel het Educatie- of  I/O-gebouw genoemd.
In dit gebouw zijn alle lerarenopleiding primair en voortgezet onderwijs gehuisvest.
In ons studiecentrum kun je natuurlijk terecht voor werkplekken, het lenen van boeken, printen/kopiëren, etc. Daarnaast hebben we echter ook een enorm digitaal aanbod voor jullie. Denk hierbij aan kennisclips waar je een rondleiding krijgt door het studiecentrum, maar ook clips waarin uitleg wordt gegeven hoe onze website werkt, uitleg over informatievaardigheden of wat de APA-richtlijnen zijn. 
Alle onderdelen van onze dienstverlening die voor jou belangrijk zijn, kun je terugvinden in deze Libguide (komt van: Library Guide).

Informatiespecialisten

Wat is een informatiespecialist? 
Een informatiespecialist zorgt o.a. ervoor dat de collectie van het studiecentrum up-to-date is, onderhoudt contacten met het onderwijs en geeft lessen over informatievaardigheden (hoe/waar/waarom zoek ik naar informatie) en de APA-richtlijnen.

In het Studiecentrum Educatie werken drie informatiespecialisten, waarvan twee voor de lerarenopleidingen VO:
Roos van Rooij (rozan.vanrooij@han.nl) voor de lerarenopleidingen van de talen en de exacte vakken (wiskunde, biologie, natuur-/scheikunde)
Judith Fröling (judith.froling@han.nl) voor de lerarenopleidingen van geschiedenis, aardrijkskunde en economie 
De masteropleidingen en de Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn kunnen bij zowel Judith als Roos terecht voor vragen over het studiecentrum of aanverwante zaken.

Nikki Hooijerink (nikki.hooijerink@han.nl) is informatiespecialist voor de Pabo.
De Libguide van de Pabo kun je hier vinden.

Voor vragen over alle zaken die je in deze libguide kunt vinden, kun je bij ons terecht.

In het filmpje hiernaast kun je kennis maken met ons studiecentrum onze medewerkers!

Boekenweek

Het thema van de boekenweek 2022 is Eerste liefde. Natuurlijk kun je boeken rond dit thema lenen bij ons in het studiecentrum. 

Webinar Lessen in orde

Coutinho Onderwijszesdaagse - Webinar Lessen in orde

Tijdens het lunchwebinar van dinsdag 26 april van 12.00 tot 13.00 uur gaat Peter Teitler graag met docenten van de lerarenopleidingen 1e en 2e graads in gesprek over het creëren van een vriendelijke en veilige omgeving waarin leerlingen optimaal kunnen leren.

 

Webinairs Boom Voortgezet Onderwijs

Boom uitgevers is dit jaar gestart we met een reeks KERN-colleges Wiskunde, Nederlands en Engels,  boordevol met inspiratie voor lessen. In de week van Forum zijn er webinars voor geschiedenis docenten gegeven . Heeft u een college of webinair gemist dan kunt u ze via KERN-colleges - Webinars Forum  terug kijken.

Nepnieuws en deep-fake technologie

Thema Europa

De leerhoek is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes , wedstrijden,  video's  en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen 

 

Kennismaking SCEN

Actualiteiten

PRATEN OVER DE OORLOG TUSSEN OEKRAÏNE EN RUSLAND IN DE KLAS

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas

Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelen, Lesmateriaal_Oekraïne.pdf (mcusercontent.com)  

PODCASTS DIE JE DE OEKRAÏNE HELPEN BEGRIJPEN 

Het is moeilijk wegkijken wanneer het conflict zich in realtime voor je neus ontvouwt, maar wie het brede overzicht wil bewaren, kan luisteren naar een aantal postcasts, enkele bijzondere afleveringen die de situatie in Oekraïne in kaart brengen op een rijtje:

De BBC heeft een volledig nieuwe dagelijkse podcast over Oekraïne op poten gezet. In de Ukrainecast belichten  Victoria Derbyshire en buitenlandjournalist Gabriel Gatehouse elke dag een aspect van het conflict. 

Op BNR nieuwsradio verzorgen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk dagelijks een Oekraïne-update maandag | BNR Nieuwsradio. 

De Standaard-journaliste Corry Hancké. woonde zelf kort in Rusland. In haar podcast vertelt ze over de gekrenkte trots en de wraakgevoelens van Poetin en de zijnen. Beluister DS Vandaag 

Historicus Hubert Smeets  en Bart Funnekotter doen in Onbehaarde apen van NRC. ‘ de ware geschiedenis' van Oekraïne uit de doeken.

In Today, explained van Vox slaagt Yale-professor Timothy Snyder er in amper een halfuur in om de recente geschiedenis van de Oekraïne samen te vatten. Je begrijpt meteen waarom Oekraïne vervlochten is met Rusland, maar ook waarom de Oekraïners zo staan op hun onafhankelijkheid.


NIEUWE AANWINSTEN IN HET ZONNETJE 

                    

        cover     cover  cover     cover covercover     cover cover

         

VGNKleio

Het mysterie van 1572

In 2022 lanceren de Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) en het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten (SW 1572) een nieuw onderwijsprogramma over geschiedenis, burgerschap en erfgoed. Ze realiseren dit lessenpakket voor de landelijke herdenking van de geboorte van Nederland, in 2022 is dat 450 jaar geleden.

In dit project staan de vier waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid centraal. Zowel in 1572 als in 2022 waren en zijn deze thema’s belangrijk en actueel. Daarom slaan SW 1572 en de VGN de handen ineen voor een bijzonder onderwijsprogramma dat zich bevindt op het raakvlak tussen geschiedenis, burgerschap en erfgoed.

Het materiaal wordt de komende tijd ontwikkeld, getest met behulp van een pilot en is vervolgens in het voorjaar van 2022 beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs. Het mysterie van 1572 wordt mede mogelijk gemaakt door een speciale bijdrage van leden van SW 1572, dat momenteel uit 40 gemeenten bestaat.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij: A.A.vanderSchans@driestar-educatief.nl of MFD.Eekhout@dordrecht.nl (SW 1572: 1572 Geboorte van Nederland).