Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Inleiding

De studiecentra van de HAN hebben vier verschillende locaties; twee in Nijmegen en twee in Arnhem. 
Studiecentrum Educatie Nijmegen vind je in Nijmegen aan de Kapittelweg 35, ook wel het Educatie- of  I/O-gebouw genoemd.
In dit gebouw zijn alle lerarenopleiding primair en voortgezet onderwijs, de lerarenopleiding gezondheidszorg & welzijn en de educatieve masters gehuisvest.
In ons studiecentrum kun je natuurlijk terecht voor het lenen van boeken, studieplekken en advies over onze materialen en diensten. Daarnaast hebben we ook een enorm digitaal aanbod voor jullie. Denk hierbij aan kennisclips waar je een rondleiding krijgt door het studiecentrum, maar ook clips waarin uitleg wordt gegeven hoe onze website werkt, uitleg over informatievaardigheden of wat de APA-richtlijnen zijn. 
Alle onderdelen van onze dienstverlening die voor jou belangrijk zijn, kun je terugvinden in deze Libguide (komt van: Library Guide).

De informatiespecialisten van Studiecentrum Educatie zorgen er o.a. voor dat de collectie van het studiecentrum up-to-date is, onderhouden contacten met het onderwijs en geven lessen over informatievaardigheden (hoe/waar/waarom zoek ik naar informatie), de betrouwbaarheid van bronnen en de APA-richtlijnen.

In het Studiecentrum Educatie werken vijf informatiespecialisten, waarvan drie voor de lerarenopleidingen VO:
Roos van Rooij en Caroline Herregraven,  voor de lerarenopleidingen van de talen en de exacte vakken (wiskunde, biologie, natuur-/scheikunde) en LGW en Judith Fröling voor de lerarenopleidingen van geschiedenis, aardrijkskunde en economie en de masteropleidingen.

Nikki Hooijerink  en Janneke van der Pol (tijdelijk vervangen door Caroline Herregraven) zijn informatiespecialist voor de Pabo.
De Libguide van de Pabo kun je hier vinden.

Voor vragen over alle zaken die je in deze libguide kunt vinden, kun je bij ons terecht.

Nieuwe aanwinsten in onze collectie

professionalisering en inspiratie

Voor meer domein gerelateerde informatie zie Domeinen TGLO 

Nieuw! Beeld en geluid op school heeft allemaal handige tutorials gemaakt. Bekijk de video's hier:

Beeld en Geluid op school

Beeld en Geluid op school (voorheen Academia) is de online toegang tot duizenden uren streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland, geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Materiaal bestaat uit polygoonjournaals, amateurfilms en programma's van de publieke omroep, rondom de thema's: Nederlandse geschiedenis, medische wereld, mediageschiedenis, politiek & recht, natuur & milieu, entertainment en curiosa.

 

AGENDA 2023

Lustrumcongres: Ruimte voor transitie | 150 jaar KNAG Het lustrumcongres Ruimte voor transitie gaat over een verbindend perspectief op de toekomst. Hoe kunnen we omgaan met de grote ruimtelijke uitdagingen waarvoor ons land staat, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouwopgaven en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling? Wat zijn de ideeën van geografen en planologen in de domeinen van onderzoek en onderwijs, beleid en bedrijfsleven? Hoe zijn deze uitdagingen te combineren in regionale kaders? Op deze dag delen we kennis en ervaringen en nodigen uit tot integraal en intersectoraal denken, dat zo typerend is voor het ruimtelijk vakgebied. Het lustrumcongres vindt plaats op vrijdag 9 juni 2023.

 

Actualiteiten

Centrale Examens 

De Centrale Examens zijn begonnen, voor meer informatie  ga naar Examenblad

 

AI

Hoe kun je plaatjes herkennen die zijn gegenereerd met AI? In dit artikel van National Geographic lees je een aantal handige tips.
 

CHAT GPT

De afgelopen maanden is het onderwijs in rep en roer door de nieuwe applicatie ChatGPT.
LESSONUP heeft een baanbrekende ChatGPT lesgenerator gelanceerd. Op 22 maart vond hierover een webinair plaats

Dit webinar kan je nu on demand afluisteren door op deze link te gebruiken.

Leer in dit webinar hoe je het optimale uit de ChatGPT-lesgenerator kan halen. Van het formuleren van een effectieve zoekopdracht voor de les die je wil samenstellen, tot het automatisch opbouwen van de lesstructuur en het toevoegen van activerende werkvormen. Het komt allemaal aan bod. Op 31 mei om 16.00 uur komt er een vervolg op dit webinair. Tijdens dit webinar leer je hoe je een gegenereerde les kunt valideren op zowel correcte inhoud, structuur en de bruikbaarheid in de klas.

Schrijf je in

 

Ook op de website Onderwijs van Morgen (een initiatief van Malberg)  worden tips gegeven hoe  ChatGPT als leermiddel in te zetten 

SURF heeft een blog gemaakt over deze applicatie met  een verzameling van relevante bronnen en artikelen over ChatGPT in relatie tot het onderwijs. De onderstaande links zijn bedoeld om te helpen met het nadenken over de impact van GPT in het onderwijs. Voor meer informatie: ChatGPT - verzameling bronnen | SURF Communities

 

PROFIELWERKSTUKPRIJZEN KHMW

De Profielwerkstukprijzen 2023 zijn dit jaar uitgereikt aan leerlingen van het College Hageveld en het Kaj Munk College. De prijswinnaars werden op vrijdagmiddag 14 april in het Hodshon huis bekend gemaakt door Prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW en jurylid Dr. Jan Spoelder. 

 

 

Volg ons op Instagram!

Volg ons nu ook op Instagram!
Voor tips & tricks, nieuws en aanwinsten

 @Studiecentra_educatie

Via welke kanalen wil je ons graag nog meer volgen?
Facebook: 0 stemmen (0%)
Tiktok: 1 stemmen (33.33%)
Twitter: 0 stemmen (0%)
LinkedIn: 2 stemmen (66.67%)
YouTube: 0 stemmen (0%)
Snapchat: 0 stemmen (0%)
Geen van allen: 0 stemmen (0%)
Iets anders (laat het ons weten per mail!): 0 stemmen (0%)
Totaal aantal stemmen: 3