Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Inleiding

De studiecentra van de HAN hebben vier verschillende locaties; twee in Nijmegen en twee in Arnhem. 
Studiecentrum Educatie Nijmegen vind je in Nijmegen aan de Kapittelweg 35, ook wel het Educatie- of  I/O-gebouw genoemd.
In dit gebouw zijn alle lerarenopleiding primair en voortgezet onderwijs, de lerarenopleiding gezondheidszorg & welzijn en de educatieve masters gehuisvest.
In ons studiecentrum kun je natuurlijk terecht voor het lenen van boeken, studieplekken en advies over onze materialen en diensten. Daarnaast hebben we ook een enorm digitaal aanbod voor jullie. Denk hierbij aan kennisclips waar je een rondleiding krijgt door het studiecentrum, maar ook clips waarin uitleg wordt gegeven hoe onze website werkt, uitleg over informatievaardigheden of wat de APA-richtlijnen zijn. 
Alle onderdelen van onze dienstverlening die voor jou belangrijk zijn, kun je terugvinden in deze Libguide (komt van: Library Guide).

nieuwe aanwinsten in het zonnetje

     cover   cover   cover  cover     cover  cover cover  cover cover cover cover cover cover covercover  cover

Door op het boek te klikken kun je zien of het boek beschikbaar is. 

Voor de meeste vakgebieden zijn de nieuwe methoden weer aangeschaft. Voor een overzicht van alle nieuwe edities klik hier
Kom naar het Studiecentrum om ze in te zien!

TWEEDE KANTELPUNT MODULE GELANCEERD! 

De tweede Kantelpunt module beschikbaar op Tipping Point Ahead! De tweede Kantelpunt module: Spanning tussen mens en natuur kijkt naar de toenemende druk die de groei van de wereldbevolking legt op onze natuur – van ruimtegebruik voor huizen tot mijn- en landbouw. Hoe kan het dat we zo snel naar zoveel mensen zijn gegroeid? Wat zijn de gevolgen van de groeiende invloed van mensen op de natuur? En belangrijker: wat zijn de oplossingen om de balans tussen mens en natuur te herstellen? De nieuwe module is hier in zijn geheel te downloaden!

Kantelpunt is gestart door drie enthousiaste geografie- en biologiedocenten die hun energie hebben gebundeld om lesmateriaal te maken over de drie grote, maatschappelijke thema’s van onze tijd die ons allemaal raken – specifiek gericht op de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo). In drie modules vertelt Kantelpunt het verhaal van de klimaatcrisis, de ecologische crisis en de lineaire structuur van onze economie. De modules zijn zo geschreven dat deze naast reguliere boeken zijn te gebruiken. De docenten hopen met de Kantelpunt modules deze drie complexe onderwerpen beter onder de aandacht van jonge leerlingen te brengen.

 

Informatiespecialisten

Wat is een informatiespecialist? 
Een informatiespecialist zorgt o.a. ervoor dat de collectie van het studiecentrum up-to-date is, onderhoudt contacten met het onderwijs en geeft lessen over informatievaardigheden (hoe/waar/waarom zoek ik naar informatie) en de APA-richtlijnen.

In het Studiecentrum Educatie werken vijf informatiespecialisten, waarvan drie voor de lerarenopleidingen VO:
Roos van Rooij en Caroline Herregraven,  voor de lerarenopleidingen van de talen en de exacte vakken (wiskunde, biologie, natuur-/scheikunde) en LGW en Judith Fröling voor de lerarenopleidingen van geschiedenis, aardrijkskunde en economie en de masteropleidingen.

Nikki Hooijerink  en Janneke van der Pol (tijdelijk vervangen door Caroline Herregraven) zijn informatiespecialist voor de Pabo.
De Libguide van de Pabo kun je hier vinden.

Voor vragen over alle zaken die je in deze libguide kunt vinden, kun je bij ons terecht.
In het filmpje hiernaast kun je kennis maken met ons studiecentrum onze medewerkers!

Kennismaking SCEN

Actualiteiten

Schokkende uitkomsten Holocaustonderzoek

Bijna een kwart van de Nederlanders onder de veertig zou twijfelen aan het bestaan van de Holocaust, en een klein deel, zo’n zes procent, zou geloven dat de Holocaust een mythe is. Zo wijst een onderzoek van de Joodse organisatie Claims Conference uit. Het zijn verontrustende cijfers die, als ze kloppen, de vraag doen rijzen: hoe komt dit? Is het onwetendheid dat jongere Nederlanders doet twijfelen aan de Holocaust of is er sprake van Holocaust-ontkenning? En komt dit door een gebrek aan degelijk geschiedenisonderwijs? Te gast zijn Andere Tijden-presentator en historica Astrid Sy, verbonden aan het Nationaal Holocaust Museum en Marc van Berkel, docent aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die al eerder onderzoek deed naar de kennis over de holocaust.

Voor meer  informatie, luister naar de uitzending van OVT van 29 januari 2023

PRATEN OVER DE OORLOG TUSSEN OEKRAÏNE EN RUSLAND IN DE KLAS

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas

Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelen, Lesmateriaal_Oekraïne.pdf (mcusercontent.com)  

PODCASTS DIE JE DE OEKRAÏNE HELPEN BEGRIJPEN 

Het is moeilijk wegkijken wanneer het conflict zich in realtime voor je neus ontvouwt, maar wie het brede overzicht wil bewaren, kan luisteren naar een aantal postcasts, enkele bijzondere afleveringen die de situatie in Oekraïne in kaart brengen op een rijtje:

De BBC heeft een volledig nieuwe dagelijkse podcast over Oekraïne op poten gezet. In de Ukrainecast belichten  Victoria Derbyshire en buitenlandjournalist Gabriel Gatehouse elke dag een aspect van het conflict. 

Een hele toegankelijke Podcast is Voordat de bom valt, een podcast  over de Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een wekelijkse update over de stand van zaken in de Oekraïne - Rusland spanningen. Door Jelle Brandt Corstius.

Op BNR nieuwsradio verzorgen Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk dagelijks een Oekraïne-update maandag | BNR Nieuwsradio. 

De Standaard-journaliste Corry Hancké. woonde zelf kort in Rusland. In haar podcast vertelt ze over de gekrenkte trots en de wraakgevoelens van Poetin en de zijnen. Beluister DS Vandaag 

Historicus Hubert Smeets  en Bart Funnekotter doen in Onbehaarde apen van NRC. ‘ de ware geschiedenis' van Oekraïne uit de doeken.

In Today, explained van Vox slaagt Yale-professor Timothy Snyder er in amper een halfuur in om de recente geschiedenis van de Oekraïne samen te vatten. Je begrijpt meteen waarom Oekraïne vervlochten is met Rusland, maar ook waarom de Oekraïners zo staan op hun onafhankelijkheid.  

Nepnieuws en deep-fake technologie

profesionalissering en inspiratie

Thema EUROPA: De leerhoek is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes , wedstrijden,  video's  en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen. 

AGENDA 2023

AEEE Association for European Economic Education (economicseducation.eu)  , In 2023 vindt deze plaats in Nederland (Leeuwarden) maar via deze site kan je nu al kijken naar het programma, publicaties en andere actualiteiten die interessant zijn voor Economie docenten.  

Netwerkbijeenkomst doelgericht en eigentijds onderwijs | Onderwijstalenten | Geloof in Onderwijs  Op vrijdag 3 februari 2023 organiseert het Expertisecentrum Onderwijs & Identiteit  een netwerkbijeenkomst in Utrecht over de nieuwste plannen van het kabkinet over nieuwe en/of aangescherpte kerndoelen en  basisvaardigheden voor  zowel het Primaire-  als Voortgezet Onderwijs. Tijdens deze netwerkbijeenkomst wordt gekeken of  hier ook een kans ligt voor het christelijk onderwijs.

Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert VGN op vrijdag 17 maart 2023 in Fort Vechten nabij Utrecht het zevende Nationale Geschiedenisonderwijscongres. In zeven workshops en twee lezingen voor geschiedenisdocenten wordt de thematiek klimaat in de klas vanuit verschillende perspectieven benaderd en worden concrete aanbevelingen gedaan voor in de lespraktijk. Vanaf nu is het mogelijk om je in te schrijven. Voor studenten geldt een tarief van 75 Euro.  

Join us for the IATEFL International Conference | iatefl.org in april 2023 voor (aankomende) docenten Engels in Harrogate (UK)

NWD 2023 - Nationale Wiskunde Dagen - Universiteit Utrecht (uu.nl)  De jaarlijkse conferentie is vanwege gezondheidsrisico’s definitief verplaatst van eind januari naar half april. De 29e editie van de NWD zal plaats­vinden op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april 2023. De in­schrij­ving voor de NWD start op 7 december 2022 om 10:00 uur. Houd de website in de gaten, daar wordt de procedure voor inschrijven gepubliceerd. Voor Hands-outs en publicaties eerdere conferenties zie website. 

De 17de editie van de Geoweek vindt plaats van 8-12 mei 2023. Na de voorjaarsvakantie gaat de inschrijving voor scholen open. Dus is er een organisatie in het geowerkveld waarmee je met je klas graag een kijkje zou willen nemen dan is dit je kans. Voor vragen over de Geoweek info@geoweek.nl

vmbo 2023 | Nederlands instituut voor Biologie (nibi.nl) Vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2023
De 9e NIBI-conferentie voor vmbo en onderbouw havo en vwo staat in het teken van dieren. Aard van het beestje is dan ook het thema dat tot uiting komt in meer dan 50 (buiten)-workshops, lezingen en excursies. Gedrag, biodiversiteit, ordening en evolutie komen ruimschoots en direct-geschikt-voor-je-les aan bod. Uiteraard zijn er ook dit jaar weer diverse practica en kun je voldoende veldwerkideeën opdoen.

Webinairs Boom Voortgezet Onderwijs

Boom uitgevers is dit jaar gestart we met een reeks KERN-colleges Wiskunde, Nederlands en Engels,  boordevol met inspiratie voor lessen. In de week van Forum zijn er webinars voor geschiedenis docenten gegeven . Heeft u een college of webinair gemist dan kunt u ze via KERN-colleges - Webinars Forum  terug kijken.