Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Vakoverstijgend

Vakoverstijgende informatie

Op deze pagina vind je een overzicht met handige websites, libguides en podcasts voor alle tweedegraads lerarenopleidingen. Mocht je nog een leuke tip hebben, stuur ons (Caroline Herregraven en Judith Fröling) dan een mailtje!

Websites

► Beeld en Geluid op school
Beeld en Geluid op school (voorheen Academia) is de online toegang tot duizenden uren streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland, geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 
Digitale didactiek
Website van de open universiteit met richtlijnen, handreikingen, tips en aanwijzingen voor het ontwikkelen, inrichten en begeleiden van online onderwijs.
Docentenplein
Alles voor het onderwijs. website voor zowel basis-, voortgezet- en bijzonder onderwijs. Met gratis lesmateriaal, lesideeën, actualiteiten en een vaksectie met bruikbare links voor alle vakken.
Kennisrotonde
De Kennisrotonde is een online loket voor de beantwoording van actuele kennisvragen uit en over het onderwijs. Onderwijsprofessionals zoals leraren, schoolleiders en -begeleiders, die snel kennis willen nemen van wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor hun onderwijspraktijk, kunnen met hun vraag hier terecht. 
KlasCement
Innovatieve website van de Vlaamse overheid waar leraren gratis lesmateriaal en lesinspiratie voor alle leeftijden en vakken delen. De website is makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Leraar24
Praktische en deskundige informatie voor alle leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. 
Loopbaan Leraren
Deze website kan als inspiratiebron dienen voor leraren en hen handvatten bieden bij het maken van loopbaanstappen. Tegelijk geeft de website schoolleiders en HR-professionals in scholen handreikingen bij het ondersteunen van loopbaanstappen van leraren.
NPO Kennis
Van ‘Hoe wordt een vaccin getest?’ tot ‘Is suiker verslavend?’ Van ‘Wat is een complottheorie?’ tot ‘Waarom worden we verliefd?’ En van ‘Waarom is vliegen zo goedkoop?’ tot ‘Wat doet lachgas met je?’
Deze vragen worden beantwoord door middel van beknopte stories met unieke video’s van alle publieke omroepen.
Npuls
Het Nationaal Groeifondsprogramma van en voor alle publieke mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland. Samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de wendbaarheid van het onderwijs te vergroten én de digitale vaardigheden van docenten en lerenden te verbeteren.
► SLO
Het SLO is het landelijk expertisecentrum voor het curriculum. Samen met het onderwijsveld werkt het SLO aan de ontwikkeling van een doordacht curriculum voor het primair, speciaal en voortgezet onderwijs. 
Staat van het Onderwijs 2024
Digitaal magazine waarin de feiten en cijfers uit het rapport van de onderwijs inspectie gekoppeld worden aan verhalen en suggesties uit de onderwijspraktijk.
Thomas More - Expertisecentrum Onderwijs en Leren
Het Expertisecentrum Onderwijs en Leren, vroeger ExCEL (ExpertiseCentrum voor Effectief Leren) zet zich in voor excellent, evidence-informed onderwijs door de professionaliteit van de leraar te versterken.
Today’s Teaching Tools
Met Today’s Teaching Tools kun je jezelf professionaliseren op het gebied van digitale geletterdheid en digitale didactiek.
Vernieuwenderwijs
Vernieuwenderwijs.nl is een platform van, voor en door docenten die interesse hebben in onderwijsinnovatie. Hier vind je artikelen, video’s, boeken en andere tips over de nieuwste ontwikkelingen, gedachtes over onderwijs, onderzoeken, professionalisering, apps en tools en lesideeën.

Libguides 

► Libguide Open Education

Deze libguide is eigenlijk bestemd voor docenten van de HAN, maar voor studenten lerarenopleiding VO ook zeker relevant.
Doelen van deze libguide zijn o.a.:
- uitleggen wat open leermaterialen zijn en waar je ze kunt vinden;
- uitleggen hoe je als docent open digitale leermaterialen kunt zoeken en vinden;
- informatie geven over het auteursrecht bij online en open leermaterialen.

► Libguide Edusources

Edusources is ontwikkeld door SURF in samenwerking met verschillende hogescholen en universiteiten.
Edusources is een zoekmachine waar docenten, studenten en ondersteuners op één plek toegang hebben tot een divers aanbod van relevante, digitale en open leermaterialen. Het aanbod van leermaterialen beslaat alle vakgebieden. De leermaterialen zijn van hoge kwaliteit én geschikt voor hergebruik.

Podcasts over onderwijs

► Buiten De Krijtlijnen

Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd.

► De Onderwijsvernieuwers
In deze podcastserie van het Versnellingsplan gaan Tjip de Jong en Philip Stein in zes afleveringen in gesprek met onderwijsvernieuwers uit het hoger onderwijs over innovatie met ICT. Voor welke opgaven en ontwikkelingen staan we als hoger onderwijs? Hoe geven we vorm aan de gewenste ontwikkelingen? 
► Digisnacks

Dé podcast over digitale geletterdheid en digitale didactiek in het onderwijs. In korte bites van ongeveer een kwartier gaan we op zoek naar praktijkverhalen over digitale tools en werkvormen, die je meteen kunt toepassen in jouw lessen van morgen.

► Dit gaat van jullie eigen tijd af

In de tweewekelijkse podcast helpt Academy4Learning docenten om tussen alle vernieuwende bomen een beetje zicht te houden op het onderwijskundig bos

► Kennisnet-podcast
In de Kennisnet-podcast praten we met experts over thema's rond onderwijs en ict.
► Podcasts Tjipcast

Over vraagstukken m.b.t. onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen.

► Podcast Uitgeverij Noordhoff

Ben je op zoek naar deskundige verdieping en inspiratie over diverse onderwijsthema’s? Luister dan naar de podcast, ‘Tussenuur met Noordhoff’. Daarin gaat journalist en radiomaker Nanda van Heteren vanuit haar onderwijsachtergrond in gesprek met vakexperts, ervaringsdeskundigen en collega’s uit het onderwijs. 

► Podcasts Universiteit van Nederland

Inspirerende wetenschappers delen via korte colleges de spannendste inzichten uit hun vakgebied. In verschillende formats brengen zij voor een jong en breed publiek de wetenschap tot leven door wekelijks een prikkelende vraag te beantwoorden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren.

► Podcast VO-raad

Het podcast kanaal van de VO-raad: de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Hier vind je podcasts en alle programma's en projecten van de VO-raad.

LLEARN Podcast  In de LLEARN podcast bieden René Kneyber, Valentina Devid en Flemming van de Graaf praktische tips en ideeën voor leraren, en bespreken ze interessante nieuwe onderwijsboeken die verschenen zijn.