Skip to Main Content

Tweedegraads Lerarenopleidingen: Vakinhoudelijk

Vakinhoudelijke informatie

Op deze pagina vind je websites, libguides en podcasts met vakgerelateerde informatie, verdeeld over de domeinen Exacte vakken, Mens en Maatschappij en de Talen. Mocht je een tip hebben om toe te voegen aan deze pagina, stuur ons dan een mailtje: Caroline Herregraven (talen en exacte vakken) of Judith Fröling (domein Mens & Maatschappij en de masters).

Exacte vakken

Actualiteiten en handige websites
► LibGuide Bodemkaarten
Voor de lerarenopleidingen biologie en aardrijkskunde wordt gebruik gemaakt van bodemkaarten en geomorfologische kaarten van Nederland. Uitleg hierover en informatie over toegankelijkheid is te vinden op deze LibGuide.
► Tipping Point Ahead    
Bij Tipping Point Ahead worden lesmodules voor de vakken Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Aardrijkskunde aangeboden.
 
Podcasts
► Filosofie van de wiskunde en kennisgrafen
Hebben mensen getallen verzonnen of zijn we ze aan het ontdekken? Waarom begrijpen kleine kinderen niet dat vier min één drie is? En waarom begrijpt een computer het verschil tussen appels, fruit en Granny Smith niet? Laat je niet afschrikken door de wiskunde- en informatica-achtergrond van gasten Stefan Buijsman en Laura Hollink, nullen en enen zijn best begrijpelijk als je er wat langer over nadenkt.

► Focus Wetenschap - NPO Radio 1
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wetenschap met deze podcast van NPO Radio 1. Met bijdragen van Nieuws en Co en Focus.

► NRC - Onbehaarde apen
Onbehaarde Apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen bespreken kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit.
► Puur Natuur
Een podcast van Natuurmonumenten. In deze podcast word je mee op pad genomen door de gebieden van Natuurmonumenten. Jouw vraag wordt aan de boswachters van Natuurmonumenten gesteld en zij vertellen je meer over de natuur in Nederland!
► Wetenschap Vandaag - BNR
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

 

 

Mens en Maatschappij

Aardrijkskunde 
Actualiteiten & websites
  • De leerhoek EUROPA is een online platform voor leerlingen van PO en VO om de EU te ontdekken door middel van spelletjes, wedstrijden, video's en activiteitenboeken. Op de site vind je ook inspiratie voor lessen. 
  • Bij Tipping Point Ahead horen lesmodules. Zo kunnen leerlingen kennismaken met klimaatonderzoek, en er zelf mee aan de slag. Er zijn modules voor de vakken Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Aardrijkskunde.
  • Op Geografie vind je allerlei lesmateriaal dat digitaal te gebruiken is. Daar staan onder andere materialen en docentenhandleiding. Op deze website staan veel tips voor websites te gebruiken bij online aardrijkskundelessen.
  • Leren denken met Aardrijkskunde deze website is een aanvulling en actualisatie van het boek leren denken met Aardrijkskunde met les materiaal binnen en buiten de klas  
Podcasts
  • Het Groene hart In elke aflevering van deze podcast staat iemand uit een andere beroepsgroep centraal. Ze hebben één ding gemeen: een groen hart. Op welke manier doet hun werk iets goeds voor het klimaat. Ben je benieuwd naar hun verhalen of wil je inspiratie opdoen voor een groene baan, luister dan naar deze podcast.
  • De grote podcastlas  is de audioversie van je favoriete atlas. Elke week nemen Max, Leon en Hugo - je mee op reis naar een ander land, waar ze vertellen over de geschiedenis, economie, politiek, de mooiste plekjes, de cultuur, muziek én hun nationale sport. Leer in een uurtje een land kennen als nooit tevoren.
  • PodNL over Water & Klimaat Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat?
  • Sinans Atlas Sinan Can belicht in een persoonlijk gesprek onbekende aspecten van een buitenland dat in het nieuws is.
  • Raad voor de leefomgeving en infrastructuur  Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Er zijn grote opgaven in de ruimtelijke ordening, natuur, voedsel, wonen, reizen, werken en energie. Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe komen we dan aan onze energie? Gaan we echt veel minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen? 
  • HaagschCollege.nl - Café Europa    Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?
Burgerschap
Actualiteiten & websites
  • De geboorte van Nederland Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar, en de waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid. Daarom kennisdeling en gesprekken over de universele waarden; verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.
  • Het Expertisepunt Burgerschap deelt actuele informatie, tips, lesmateriaal en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs.
  • Op de website van LessonUp vind je online lessen burgerschap voor het VO en MBO.

 

Podcasts
  • Wat vraagt de nieuwe burgerschapswet van scholen?De Inspectie van het Onderwijs heeft een driedelige podcastserie gemaakt over de basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap). In deze podcasts gaan inspecteurs in gesprek met docenten, schoolleiders en bestuurders uit verschillende onderwijssectoren en worden de drie basisvaardigheden vanuit uiteenlopende invalshoeken belicht.
  • Philosophize This!  een podcast over het denken over allerlei politieke en filosofische kwesties en over de persoonlijke geschiedenis van diverse filosofen
  • Podcast De Balie De redacteuren van De Balie duiken in het leven van een publiek persoon. Een gesprek over keuzes én afwegingen van een publiek gezicht.
 
Economie
Actualiteiten & websites
  • Vecon De Vecon is een vereniging van leraren in de verschillende economische vakken op alle niveaus. De Vecon ondersteunt economie docenten, stimuleren het aanbod van goede nascholing en houden zich bezig met de positie en de inhoud van de economische vakken. Ook kan je voor alle niveau's lesmateriaal downloaden 
  • www.economicseducation.eu De 25e AEEE Conference 2025 on European Econmics Education is een internationale bijeenkomst van docenten en onderzoekers met professionele interesse in alle aspecten van economie en bedrijfsonderwijs in Europa en wereldwijd. Op deze website kan je de congres publcaties terug lezen van voorafgaande jaren
  •  Innovating Higher Education Conference  De conferentie  richt zich op trends en factoren met een grote impact in het mondiale en Europese hoger onderwijs.

 

 

Podcasts
  • NRC: podcast over economie Op 9 februari start de nieuwe wekelijkse podcast Onder de Streep. Iedere week bespreken NRC-redacteuren Egbert Kalse en Teri van der Heijden een actueel, economisch onderwerp.
  • Over geld praat je niet   Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters praten over hun favoriete ruilmiddel: geld. Verdienen en uitgeven. Sparen en besparen. Welke geldgewoontes krijg je mee van je ouders? Moet je naar een mannetje? Wat is Tikkie-etiquette? Wat is FIRE, gaat iedereen aan de bitcoins.
Geschiedenis 
Actualiteiten & Websites

De dag van de Geschiedenis didactiek : Op 7 november organiseert NHL Stenden in Leeuwarden de Dag van de Geschiedenisdidactiek, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Windesheim. Het onderwerp van deze dag is wat de leescrisis betekent voor het vak geschiedenis. Adriaan van Dis zal de dag inhoudelijk openen, gevolgd door diverse workshops, een leermiddelenmarkt, de opname van een podcast en het uitbrengen van een inhoudelijke bundel bij dit belangrijke thema. Schrijf je in via  InnovationLab (nhlstenden.com)

Het project TERINFO, van de Utrechtse hoogleraar Geschiedenis Beatrice de Graaf, is dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Bouwer vertrouwensprijs van het KHMW.  De prijs is bedoeld voor een maatschappelijk initiatief dat het onderlinge vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. TERINFO is een project om scholen te helpen bij het bespreekbaar maken van terrorisme en politiek geweld om zo bij te dragen aan de weerbaarheid van kinderen. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar voor leelingen van het primair- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. 

In KLEIO, het vaktijdschrift voor geschiedenisdocenten,  wordt aandacht gegeven aan gebruik van CHAT GTP in de les, lees meer hierover via deze link Chatten met Napoleon

De situatie in het MIDDEN OOSTEN:  Ongeveer een jaar geleden stak Hamas de zwaarbewaakte grens van Gaza over voor een brutale aanval. Israël reageerde met een totale oorlog in Gaza. Sindsdien is de onrust in het hele Midden-Oosten weer opgeflakkerd en lijkt vrede verder af dan ooit. Jorn De Cock, buitenlandcorrespondent van De Standaard, heeft op verschillende plekken in de regio gewoond. Hij vertelt samen met presentator Alexander Lippeveld in vijf afleveringen waarom het Midden-Oosten het grootste geopolitieke kruitvat ter wereld is.   DS Vandaag | Midden-Oosten - DS Podcast (standaard.be) 

PRATEN OVER DE OORLOG TUSSEN OEKRAÏNE EN RUSLAND IN DE KLAS. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de leerlingen in jouw klas hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Of het ze nu wel of niet direct raakt, vragen over dit verhitte onderwerp zijn onvermijdelijk. Hoe besteed je in de klas aandacht aan deze heftige gebeurtenis? Uitgeverij Malberg geeft tips voor in de klas. Uitgeverij Boom, methode FORUM heeft extra lesmateriaal ontwikkelt om de oorlog in de Oekraïne in de klas te behandelenLesmateriaal_Oekraïne.pdf

  • Op  de website van Kleio is veel lesmateriaaal te vinden
  • Youtube primaire bronnen: een tutorial voor geschiedenisstudenten door de UvA
  • Oorlogsbronnen is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op Oorlogsbronnen.nl wordt het beschikbare oorlogserfgoed van meer dan 250 organisaties aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s.
 
Podcasts 
  • De postkoloniale podcast  ( via spotify) In deze podcast cvan de universiteit van Leiden wordt een blik geworpen op het koloniale verleden van Nederland en de hedendaagse impact ervan
  • De Historische BoekenCast Luister naar de Historische BoekenCast met Jos Palm, een podcast van Historisch Nieuwsblad over boeken die geschiedenis maken. Blijf op de hoogte van de belangrijkste nieuwe geschiedenisboeken en luister elke twee weken naar boekbesprekingen en interviews met schrijvers.
  • Blik-achteruit Wie de geschiedenis niet kent, begrijpt weinig van het heden. Alsof je een boek halverwege openslaat zonder de voorgaande bladzijdes te lezen. In Blik achteruit gaan Utrechtse en Amsterdamse historici met aansprekende gasten op zoek naar de historische wortels van actuele kwesties.
  • Geschiedenis Inside  In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal, waarbij Thomas als volksvertegenwoordiger de kennis van Nederland voorlegt aan de alwetende historicus om - met de kennis van nu - te bepalen: cancelen of niet?
  • Geschiedenis voor herbeginners een podcast van een vlaamse geschiedenisdocent over allerhande historsche onderwerpen en wetenswaardigheden
  • The rest is History s Werelds populairste geschiedenispodcast, met Tom Holland en Dominic Sandbrook. Ze vragen zich af  waarom het Westen geen burgeroorlogen meer kent en of Richard Nixon meer op Caligula of Claudius leek. Ze distilleren de hele menselijke geschiedenis, of zoveel als ze in ongeveer vijftig minuten passen

Talen

Actualiteiten en handige websites
► 

 

Podcasts
► BBC - 6 Minute English
Learn and practise useful English language for everyday situations with the BBC.
► BBC - Learning English Conversations 
Everyday expressions and real English conversations to help make your everyday conversations easier.
► Boeken FM
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  - actueel, relevant of gewoon ijzersterk.
► Tussen de Regels - NRC
In Tussen de regels bespreekt de boekenredactie van NRC wekelijks een boek met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. Spraakmakende romans en intrigerende non-fictie, moderne en klassieke schrijvers, poëzie en geschiedenis. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat.