Skip to Main Content

Bronnen en informatievaardigheden AOO: Home

Inleiding

Als hbo-student voer je praktijkgericht onderzoek uit. Dit is onderzoek dat start vanuit een vraag uit de praktijk en kennis oplevert voor de ontwikkeling van diezelfde praktijk. Om dit goed te kunnen doen, heb je onderzoeksvaardigheden nodig en een van die vaardigheden staat centraal in deze libguide: informatievaardigheden, oftewel het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van betrouwbare en bruikbare informatie.

Als onderdeel van praktijkgericht onderzoek voer je meestal een literatuuronderzoek uit. Met dit literatuuronderzoek probeer je te achterhalen wat er al bekend is over het onderwerp van jouw onderzoek. Dit is een tijdrovende en soms ook ingewikkelde klus. Hoe zoek je? Waar zoek je? En hoe weet je of een bron goed genoeg is voor jouw onderzoek? Met behulp van deze libguide leer je literatuuronderzoek te doen aan de hand van een stappenplan, zodat je zoektocht naar informatie efficiënt en effectief verloopt.

De libguide bestaat uit zes stappen.

  1. Zoekvraag formuleren
  2. Zoektermen bepalen
  3. Informatiebronnen bepalen
  4. Zoekstrategieën toepassen
  5. Bronnen beoordelen
  6. Bronnen verwerken

Naast dit stappenplan vind je informatie over de belangrijkste databanken en tijdschriften van jouw opleiding en over de regels voor het op de juiste manier verwerken van bronnen.