Skip to Main Content

AOO: Bronnen en informatievaardigheden: Google Scholar

Google Scholar

Google Scholar is net als Google (Web) een zoekmachine met als verschil dat er alleen wetenschappelijke, dus kwalitatief hoogwaardige, artikelen (tijdschriften, boeken, rapporten, pdf-bestanden, etc.) gevonden worden.

De zoektips zoals genoemd bij Google zijn ook van toepassing op Google Scholar. Daarnaast zijn er een aantal extra opties, verdeeld over het linkermenu en onder ieder zoekresultaat. Van ieder onderdeel is een aparte box met toelichting en voorbeelden, zie ook de kennisclip.

De directe Nederlandse link is https://scholar.google.nl/

Opties zoekresultaten

Een zoekresultaat biedt, naast de aanklikbare titel, diverse mogelijkheden:

 

 

 

 

 


Auteur
De namen van de auteurs staan in het groen. Is een naam onderstreept dan kunnen gegevens van deze auteur en andere publicaties worden bekeken door erop te klikken.

Geciteerd door
Het nummer geeft aan hoe vaak het artikel geciteerd is, klik op deze optie om de titels te zien.

Verwante artikelen
Klik op deze optie om andere artikelen over dit onderwerp te vinden.

Alle versies​
Deze optie geeft aan in hoeveel en welke websites en databanken dit artikel kan worden teruggevonden.

►  - Citeren
Klik op de dubbele aanhalingstekens en er opent zich een venster waarop te zien is hoe dit artikel vermeld wordt in een bronnenlijst volgens MLA, APA of ISO 690. Let op dat er geen gegevens bij staan over de vindplaats, bijvoorbeeld een link of DOI, en controleer altijd of de verwijzing klopt.

 - Opslaan
Klik op het sterretje en sla de gegevens op in Mijn bibliotheek (zie hieronder  Linkermenu: Mijn bibliotheek).

HAN Linker
Geheel rechts wordt aangegeven hoe er toegang verkregen kan worden. Soms is dat via een link naar een gratis toegankelijk document of Google Books. Wanneer er niets staat is het mogelijk dat het artikel alleen toegankelijk is na inlog of toegang via de eigen bibliotheek. Binnen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen staat dit aangegeven door HAN Linker.
Buiten school kan deze optie handmatig worden toegevoegd:

1 Ga naar scholar.google.nl en klik linksboven op de drie horizontale streepjes
2 Kies uit het uitklapmenu de optie Instellingen
3 Kies uit het linkermenu Bibliotheeklinks en vul 'han' in
4 Vink Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - HAN Linker aan

Klik op onderstaande link om een animatie te zien.

Linkermenu: Mijn bibliotheek

Google Scholar biedt de mogelijkheid om de gegevens van gevonden artikelen online op te slaan in Mijn bibliotheek. Deze is gekoppeld aan een e-mailadres. Via de optie Opslaan (gesymboliseerd door een sterretje) onder een zoekresultaat kan de gevonden titel worden opgeslagen.
 

Linkermenu: Elke periode

De optie Elke periode geeft de mogelijkheid aan te geven hoe oud de informatie mag zijn. Let op: er wordt niet gekeken naar de datum waarop het document online is gezet maar naar het jaar van publicatie.

Linkermenu: Sorteren op datum

De zoekresultaten staan gesorteerd op relevantie. De optie Sorteren op datum laat alleen resultaten van het afgelopen jaar zien.

Linkermenu: Zoeken in het Nederlands

Zoals de optie aangeeft worden hiermee alleen Nederlandstalige resultaten getoond. Dit is vooral handig bij zoekwoorden die in meerdere talen voorkomen.

Linkermenu: Patenten en citaten

De opties patenten en citaten staan standaard aangevinkt maar zijn alleen interessant voor wie op zoek is naar informatie over uitvindingen of literatuurverwijzingen. Wie met een zoekactie begint kan deze opties het beste uitvinken.

Linkermenu: Melding maken

Een handige optie voor wie langdurig onderzoek doet: via de optie Melding maken is het mogelijk om van een Google Scholar een e-mail te ontvangen zodra er nieuw document is geplaatst dat voldoet aan de zoekactie. Deze optie zit onder het icoontje van de drie horizontale lijnen.

Google Scholar (3:58)

Verklein zoekresultaten: Woord in titel

Wanneer voor een zoekwoord intitle: (aan het zoekwoord vast) wordt toegevoegd worden alleen zoekresultaten getoond waarbij dit woord in de titel staat.


Voorbeeld Zoek informatie over autisme, niet bij volwassenen, pagina's in het Nederlands, patenten en citaten uitgevinkt

 

 

 



 

 

 



Deze zoekoptie werkt ook in Google Web.

Verklein zoekresultaten: Auteur

​Wanneer voor een auteursnaam author: (aan het zoekwoord vast) wordt toegevoegd worden alleen zoekresultaten getoond die door deze auteur zijn geschreven. Zonder deze toevoeging worden ook resultaten getoond waarin in de auteur genoemd wordt, bijvoorbeeld in een literatuuropgave.


Voorbeeld Zoek publicaties van F. C. Verhulst, pagina's in het Nederlands, patenten en citaten uitgevinkt