Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde - CAT / EBP: 2b. Zoektermen

Stappenplan voor het zoeken naar literatuur voor een CAT

2b. Zoektermen en zoekschema

 

 

 

 

​Zoektermen in zoekschema

Als je een PICO hebt opgesteld, ga je voor elk PICO-onderdeel op zoek naar zoektermen. Je gaat dus op zoek naar zoektermen voor de P (patiënt of probleem), de I (interventie), de C (vergelijking) en de O (outcome). Voor elk onderdeel heb je namelijk synoniemen, bredere en nauwere termen van de PICO-elementen nodig omdat je nu nog niet weet welke termen in de databank terug te vinden zijn. Meestal begin je met zoeken naar de P en de I.

 

Informatiebronnen

Zoektermen zijn te vinden in onderstaande informatiebronnen. Er zijn natuurlijk nog veel meer informatiebronnen te bedenken die kunnen helpen bij het vinden van vertalingen, synoniemen, bredere en nauwere termen. De informatiebronnen die je gebruikt om zoektermen te vinden, komen in het zoekschema, niet in de bronnenlijst van jouw verslag.

Wikipedia: vertalen van zoektermen (2:03 min)

Zoektermen vinden via Keysaurus

Zoektermen/vertalingen vinden via PubMed (1:38 min)

Via TRIPDatase: vinden van zoektermen via richtlijnen (3:26 min)

Zoektermen vinden via richtlijnen

In een richtlijn over een vergelijkbaar onderwerp is vaak veel jargon te vinden. Gebruik deze dan ook (incl. de bronnenlijst) om relevante zoektermen te vinden.

Zoekschema

1. Selecteer de belangrijkste elementen uit je onderzoeksvraag en zet deze in een zoekschema

2. Ga op zoek naar meer termen aan de hand van het zoekschema. Maak gebruik van synoniemen en verwante, bredere en nauwere termen. Vertaal deze termen ook in het Engels, gezien veel literatuur in deze taal geschreven is.

3. Stel een zoekstring op door varianten en synoniemen van dezelfde term te verbinden met OR, en plaats deze tussen haakjes. 

4. Verbind de verschillende groepen zoektermen (die tussen haakjes staan) met elkaar met AND.

 

Voorbeeld van een vraag: Is het dichtbranden van een bloedvat effectiever ter voorkoming van neusbloedingen bij een kind van 9 jaar met veel last van neusbloedingen ten opzichte van een conservatieve behandeling met een neuszalf? 

 

 Synoniemen

 + woordvarianten en 

 spellingsvarianten

 Verwante termen

 + woordvarianten en 

 spellingsvarianten

 Bredere termen

 + woordvarianten en 

 spellingsvarianten

 Nauwere termen             

 + woordvarianten en 

 spellingsvarianten      

 P: Kind van 9 jaar

- Child

-Children

-Schoolchild

- Primary school

 

 

 

 

 

 I: Dichtbranden bloedvat

 

- Cautery

- Cauterisation

 

 

 

 

 C: conservatieve 

behandeling met 

Neuszalf

- conservative treatment

- conservative therapy

 

 

 

 

 

- Emulsion

- Jelly

- Cream

- Vaseline

- Naseptin

- Neomycin

 O: Neusbloedingen        

Nasal bleeding

Nosebleed

 

 

 

 

Meer elementen...

 

       

Wanneer je je zoekvraag nog verder wil inkaderen kun je je zoekstring aanvullen met andere elementen zoals:

  • personen of organisaties die iets met je onderwerp te maken hebben
  • termen die een precisering in de tijd, ruimte (periodes, eeuwen, plaatsnamen, landen) aanduiden
  • termen die een bepaalde wetenschappelijke benadering, stroming of methode aanduiden

Ook is het mogelijk om een PICO letter meerdere keren terug te laten komen als dit je zoekvraag helpt toe te spitsen. Zo is het mogelijk om een tweede P toe te voegen als je geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld patiënten met hooikoorts. 

 

Tekst bij video Wikipedia zoeken naar termen

Wikipedia kun je prima gebruiken wanneer je in de orienterende fase van je onderwerp zit om op zoek te gaan naar geschikte termen/woorden waarmee je in een later stadium op zoek gaat naar wetenschappelijke literatuur in specifieke databanken. Laat wikipedia uiteindelijk niet terugkomen in je bronnenlijst, want dan krijg je een rode streep door je verslag.  

Via Wikipedia kun je op eenvoudige wijze synoniemen en engelse vertalingen vinden. Dit geldt vooral voor ziektes(beelden) en bestaande interventies. Heb je een nieuwe interventie, een algemeen onderwerp of een heel Nederlands onderwerp, dan is wikipedia minder geschikt, maak dan bijvoorbeeld gebruik van google translate of synoniemennet etc. Maar het kan nooit kwaad om wikipedia te checken. 

Als voorbeeld type ik beroerte in bij wikipedia. Ik kom dan uit op de pagina Cerebrovasculair Accident. Ik zie staan dat beroerte vooral in de volksmond gebruikt wordt. Cerebrovasculair accident, is een dus een betere medische bewoording voor de aandoening. Daarnaast staat ook de afkorting CVA noteer ook deze.  

Dat wikipedia gebruik maakt van betrouwbare bronnen kun je oa hier zien. De Library of medicine, zijn de makers van pubmed, een van de belangrijkste medische databanken. Hoe kun je nu makkelijk naar het engels vertalen. Want wetenschappelijke literatuur wordt voornamelijk in het engels gepubliceerd. Scroll naar beneden en als er een engelse pagina van is dan vind je deze hier. Klik er op en dan heb je de Engelse vertaling.