Skip to Main Content

Verpleegkunde - Praktijkgericht onderzoek (zidp): Home

Praktijkgericht onderzoek en de HAN Studiecentra

Deze LibGuide is voor studenten HBO-V die praktijkgericht onderzoek gaan doen.

  • Studenten nemen de LibGuide zelfstandig door ter voorbereiding op het practicum door de HAN Studiecentra (één a twee lesuren).
  • Tijdens dit practicum is er gelegenheid om vragen voor te leggen en te oefenen.

Inleiding

Het is belangrijk om vanaf de eerste stap vast te leggen wat je gedaan hebt in het informatiezoekproces. Hiermee breng je structuur aan in je zoekproces en voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Door bij te houden van wat je doet, kun je tijdens het zoekproces je zoekacties bijsturen en weet je wat je wel en niet al hebt gebruikt als zoekterm en bron. Door je zoekgang en -resultaten te noteren kun je gevonden informatie later ook makkelijk terugvinden. Een logboek is hiervoor een handig hulpmiddel.

Ook voor degene die jouw eindproduct beoordeelt, is het van belang om inzicht te krijgen in je  informatiezoekproces en het resultaat. Degene die je beoordeelt moet kunnen zien hoe je gezocht hebt en hoe je tot de gevonden informatie bent gekomen. 

Powerpoint

Hieronder vind je de PowerPoint die bij deze module hoort. Je vindt hier zijn verschillende versies van de PowerPoint: zo is er een video gemaakt met ingesproken tekst maar je kunt ook de gewone PowerPoint bekijken. Er is ook een PowerPoint-versie met ingesproken tekst. Tot slot is de tekst bij de dia's apart beschikbaar gesteld. Beslis wat jij prettig vindt om te bestuderen.

Stappenplan

 

1 Oriënteren 

                                                                            

2 Zoekvraag/PICO

                    

3 Zoekactie

                      

4 Beoordelen

                    

5 Verwerken

                    

6 Evalueren

Zoekschema

Het zoekschema helpt om een gestructureerde zoekactie op te stellen voor het praktijkgericht onderzoek. Het schema ondersteunt bij het opstellen van de vraag en het uitschrijven van de zoektermen waarmee je in een database kunt gaan zoeken om artikelen te vinden die antwoord kunnen geven op jouw vraag.

Nuttige literatuur (digitaal beschikbaar)