Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Voeding & Diëtetiek Literatuuronderzoek: Introductie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur

Welkom op deze LibGuide! Hier kun je de theorie en het lesmateriaal terug vinden van de les Informatievaardigheden aan V&D studenten (studiejaar 2021-2022). Deze lessen zijn bedoeld om je te ondersteunen bij de zoektocht naar betrouwbare literatuur. We helpen je met onze lessen om de competentie informatievaardigheid te ontwikkelen. Informatievaardigheid is een belangrijk onderdeel van onderzoeksvaardigheden. Zodra je een verslag gaat schrijven zal je gebruik maken van andere bronnen. Het is belangrijk dat de bronnen die jij gebruikt relevant en kwalitatief HBO-waardig zijn. Daarvoor kun je binnen deze les zoekmachines als HANQuest en Google Scholar gebruiken. Je weet na de les hoe je deze zoekmachines zodanig aanstuurt dat je de beste zoekresultaten krijgt. De belangrijkste databanken voor V&D weet je te vinden via de website van de Studiecentra. Je leert hoe je een literatuuronderzoek opzet en structureert. Wat je ook nog leert: hoe je betrouwbare bronnen herkent, waar je ze vindt en hoe je deze bronnen verwerkt in je tekst en vermeldt volgens APA-richtlijnen.

Quick and dirty (ook wel best match) - Geavanceerd zoeken

Bijna iedereen start een zoekactie door een aantal woorden/zoektermen in de zoekbalk van een zoekmachine te plaatsen om zo snel interessante resultaten binnen te halen. Dit wordt ook wel de 'quick and dirty' methode genoemd. Voor je afstudeeronderzoek kan dit een eerste oriënterende stap zijn maar daarna zul je meer verdiepend en gestructureerder te werk moeten gaan. Dit kan door gebruik te maken van filters en met de optie 'geavanceerd zoeken'. Dit wordt in de verdiepende tabbladen bij dit onderwerp verder uitgelegd per zoekmachine (Google Scholar en HANQuest).

Bij de zoekmachine HANQuest is het goed om je te realiseren dat het zeer de moeite waard is om ook zoekacties uit te zetten in afzonderlijke databanken. Iedere databank heeft bijvoorbeeld vaak een eigen trefwoordenwoordensysteem (thesaurus). Zo zul je, als je bijvoorbeeld in PsycINFO zoekt op het trefwoord 'therapy' in de thesaurus gestuurd worden naar de zoekterm 'treatment'. Dit kan voor jouw zoekactie mogelijk andere (en betere) resultaten opleveren.

Dit leer je

Dit practicum bestaat uit vijf hoofdonderdelen:

1.  Intro: waarom gebruik maken van de Studiecentra en hun website?
     Studiecentra fysiek en de website.         
     Google Scholar – HANQuest.
     Open science – betaalde databanken.

2.  Het leren structuur aanbrengen in je zoekproces.
     De 6 stappen naar informatievaardigheid.

3.  Het goed leren aansturen van zoekmachines en databanken.
     Opdracht

4.  Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van literatuur?
     Opdracht

5.  APA-bronvermeldingen zowel in de tekst als in de bronnenlijst.
     Waar vind je de informatie voor het maken van een goede bronvermelding
.

 

Studiecentra - Website introductie

Studiecentra - Introductie Catalogus

Opbouw internet

Welke databanken doorzoekt Google (Scholar) en welke niet? Om inzicht te geven in het verschil tussen HANQuest en Google (Scholar), is onderstaande afbeelding toegevoegd. Daarin wordt gevisualiseerd dat Google (Scholar) zijn informatie uit het openbare web haalt. HANQuest bevindt zich in het diepe web en geeft toegang tot wetenschappelijke databanken waarvoor je inlogt met je HANaccount. 

Dit maakt de Studiecentra website belangrijk

  • De catalogus (daar vind je de boeken die wilt lenen)
  • Zoekmachine HANQuest (daar zoek je in databanken)
  • APA (hier vind je alles over auteursrecht en bronvermelding)
  • E-books (hier vind je de online versie van veel verplichte studieboeken)
  • Informatievaardigheid (hier leer je alles over literatuuronderzoek)
  • Contact met je informatiespecialist of het studiecentrum

Website (klik op de afbeelding voor rechtstreekse toegang)

undefined