Voeding & Diëtetiek Literatuuronderzoek: Zoekstrategieën

Booleaans zoeken

Booleaans zoeken is zoeken met behulp van de zogeheten Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. Hiermee kun je jouw zoektermen op een bepaalde manier combineren. Dit kan relevant zijn voor je zoekresultaat. Het helpt je in ieder geval je zoekresultaat aan te scherpen. Bij de volgende voorbeelden is het zoekresultaat met zwart aangegeven.

AND-operator (zoekactie: valangst AND ouderen)
Resultaat: pagina's waarin de termen valangst en ouderen beide voorkomen.

OR-operator (zoekactie: cva OR beroerte)
Resultaat: pagina's waarin ten minste één van beide termen voorkomt. Beide mag dus ook.

NOT-operator (zoekactie: paramedisch NOT logopedie)
Resultaat: pagina's waarin wel de term paramedisch voorkomt, maar niet de term logopedie.

Sneeuwbalmethode

De sneeuwbalmethode is een zoekmethode waarbij je gebruik maakt van literatuurverwijzingen. Je uitgangspunt is een geschikte inleidende tekst over je onderwerp. Wellicht heb je een dergelijke tekst in je oriëntatiefase al gevonden.
Vervolgens gebruik je de literatuurlijst van deze tekst om verder te zoeken. Je zoekt de artikelen, boeken, etc. waar in de literatuurlijst naar verwezen wordt op, leest deze, en raadpleegt vervolgens ook van deze teksten de literatuurverwijzingen.
Het nadeel van deze methode is dat de informatie die je op deze manier vindt, steeds minder actueel is.

Citatiezoeken

Omgekeerd kan ook. We noemen dit citatiezoeken. Je hebt een goed artikel gevonden. Je zoekt dan naar bronnen waarin naar dit artikel verwezen wordt. In dat geval wordt je informatie juist steeds actueler.
Onder andere de zoekmachine Google scholar en de database Web of Knowledge, beschikbaar via de site van de HAN Studiecentra, geven bij zoekresultaten aan in hoeveel andere informatiebronnen naar deze bron is geciteerd, met links naar deze recentere bronnen.

Geavanceerd zoeken met behulp van zoekhistorie in HANQuest

Opdracht: HANQuest geavanceerd zoeken

Voer een zoekactie uit in HANQuest geavanceerd zoeken.

• Doe eerst 3 x een zoekactie met de onderstaande synoniemen. Wis na elke zoekactie het zoekscherm, anders gaat de nieuwe zoekactie in de resultaten van de vorige.
  • intervention OR interventie OR therapy OR therapie
  • overweight OR overgewicht
  •     adolescent OR student OR jeugd
  • Combineer daarna de gevonden resultaten in de zoekhistorie.
  • Let op wanneer en waarom je AND en OR gebruikt.

Trunceren/Maskeren

Het symbool voor trunceren en maskeren kan per databank verschillen. Meestal is het een *(HANQuest, Pubmed), maar soms ook een ?(catalogus, picarta). Zoek dit daarom eerst altijd op.

Trunceren

• fysiother? of fysiother* zoekt naar:

- Fysiotherapie

- Fysiotherapeut(en)

- Fysiotherapeutisch(e)

Maskeren

• organi?ation of organi*ation zoekt naar:

- organisation

- organization

Trunceren en Maskeren

• a*tivit* zoekt naar:

- Activiteit(en)

- Activity

- Aktivität

Filetype:pdf in Google

"Koolhydraatarm dieet filetype:pdf"
Met dit zoekcommando zoek je in Google naar een bestand in het formaat pdf. Veel artikelen en documenten worden als pdf opgeslagen en zijn zo gemakkelijker te vinden.

Aanhalingstekens

Door twee of meer zoektermen tussen aanhalingstekens te plaatsen geef je aan dat ze precies in deze volgorde achter elkaar moeten voorkomen in het zoekresultaat. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het zoeken op een naam die bestaat uit een voor- en achternaam. Woorden die we in het Nederlands vaak aan elkaar schrijven, worden in het Engels meestal als twee losse woorden geschreven. Door aanhalingstekens voor en achter deze woorden te zetten kun je toch op deze combinatie zoeken.

Voorbeelden van het gebruik van aanhalingstekens:

“activiteiten dagelijks leven”

"ziekte van parkinson"

"Thessaly test"

Eenvoudige zoekstring opstellen .ppt

Opdracht: Zoekstring maken voor Google

• Naar aanleiding van de geavanceerde zoekopdracht in HANQuest kun je de afzonderlijke OR zoekacties combineren met AND en zo een zoekstring maken.
  • 1. Zet de verschillende OR zoekacties tussen haakjes: (...) (...) (...)
  • 2. Zet AND tussen de afzonderlijke delen: (...) AND (...) AND (...)
  • 3. Zet het geheel tussen haakjes ((...) AND (...) AND (...))
  • Zie het voorbeeld in de PowerPoint hierboven.